Nye privatskoler presser folkeskolen
Foto: Michael Kragmann (Arkiv)
Der kommer flere privatskoler til, og når eleverne forlader folkeskolen til fordel for de nye privatskoler, tager de offentlige tilskud med sig.
Vækst hos privatskolerne rammer folkeskolerne, som får sværere ved at levere faglige forbedringer.
Overalt i landet er der dukket nye privatskoler op. Mange steder som en protest mod at lokale skoler lukkes og eleverne samles i større folkeskoler.
Flere elever i privatskolerne betyder et større offentligt elevtilskud. Siden 2008 er udbetalingerne til privatskolerne på landsplan steget med 379 millioner kroner til godt 3,6 milliarder kroner i 2012. Det svarer til en stigning på 11 procent på bare 4 år. Til sammenligning er folkeskolens budget i samme periode reduceret med 4 procent.
Det skriver Ugebrevet A4.
Et af de steder, hvor antallet af privatskoleelver er steget voldsomt er i Hjørring Kommune. Her er der fra 2008 til 2012 kommet 40 procent flere elever i privatskolerne. Her er blevet etableret fire nye privatskoler, efter at syv folkeskoler blev lukket.
Og ifølge borgmester Arne Boelt gør elevflugten det svært at levere de ønskede faglige forbedringer af folkeskolen.
- I årevis har staten anbefalet, at vi styrkede og samlede vores folkeskoler. De anbefalinger har vi fulgt selvom det krævede svære beslutninger. Men så kan det godt undre, at staten samtidig gladelig giver en check i hånden til de elever, der forlader vores styrkede folkeskoler for at etablere egne skoler uden faglige ambitioner i nærheden af det, vi leverer, siger Arne Boelt til Ugebrevet A4.
På de 48 privatskoler, som siden 2008 har slået dørene op for nye elever, er der et gennemsnitligt elevtal på 76 elever. I Hjørring har den mindste af de nye privatskoler haft bare 27 elever, men har dog netop meddelt, at den lukker efter dette skoleår.