LIGE NU:

Nye tal viser en markant vækst i ledigheden i Nordjylland

Ledigheden er steget med 0,8 procent i Nordjylland på et år. Corona har skyld for det meste, men der er bedre tider i vente.

Fra september 2019 til september 2020 steg ledigheden i Nordjylland med 2.197 personer. Det svarer til cirka 0,8 procent af den samlede arbejdsdygtige befolkning i Nordjylland, og bringer dermed den samlede ledighed i Nordjylland op på 4,7 procent. 

quote Vi ser ind i en periode med overskud af arbejdskraft

Birgit Frederiksen, formand for det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Nordjylland

Ikke overraskende er det corona, der står bag de fleste nye ledige. Da Danmark lukkede ned i marts, gik det blandt andet hårdt ud over restaurations og eventbranchen, og mange steder har man været nødsaget til at fyre medarbejdere. 

-Arbejdsmarkedet er stadig påvirket af corona nedlukningen. Overordnet set har vi set et fald i beskæftigelsen og en stor vækst i ledigheden som en eftervirkning af nedlukningen, siger Birgit Frederiksen. Hun er formand for det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) i Nordjylland. 

Bedre tider venter

Netop fordi corona står bag en stor del af faldet i antallet af beskæftiget, forudser eksperter, at det også vil gå forholdsvist hurtigt med at få økonomien tilbage på sporet, når corona har lagt sig.

- Vi ser ind i en periode med overskud af arbejdskraft, men vi skal dog også være klar til, at der kommer mere vækst i beskæftigelsen i løbet af næste år, siger Birgit Frederiksen. 

Hun fremhæver også antallat af nyopslåede jobs på jobportalen jobnet. Her er der ifølge formanden slået 1.986 nye job op i september, og det er positive tegn.

- Det er en af de første indikatorer på, at der er en bedring i på vej i beskæftigelsen, selv om det endnu ikke kan ses direkte i beskæftigelsestallene, siger formanden.