Seneste nyt:

Nyt pensionsudspil: Det mener de om retten til tidlig pension

En lang række forbund og organisationer er klar med meninger om det nye pensionsudspil.

Statsminister Mette Frederiksen var flankeret af tre af sine ministre, da hun for lidt siden præsenterede planen for retten til tidlig pension, hvor nedslidte skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end folkepensionsalderen. 

Forslaget skal nu behandles i Folketinget, og det er et afgørende valgløfte, som var en del af valgkampen for Mette Frederiksen, som hun og regeringen nu skal for søge at få indfriet. 

På pressemødet blev Mette Frederiksen spurgt, om hun er klar til at gå på valg for retten til tidlig pension. 

Sådan ser regeringens plan for tidlig tilbagetrækning ud: 

- Det her bliver gennemført i Folketinget! Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke kan få et flertal til at gennemføre forslaget, lød hendes kontante svar. 

Men ude i 'virkeligheden' er det ikke alle, der er tilfredse med forslaget, som det blev præsenteret. Herunder har vi samlet en række reaktioner fra forbund og organisationer, der har haft mulighed for at forholde sig til udspillet. 

FOA: Nye muligheder for mange nedslidte

Regeringens udspil til tidlig pension vil være en redningsplanke for mange mennesker. FOA fremhæver særligt, at udspillet tager højde for deltid og barsel, det er vigtigt for mange af forbundets medlemmer.

- Når jeg ser på regeringens forslag, så må jeg umiddelbart sige, at selv om det måske ikke er alt det, vi havde ønsket, så er det bedre, end vi havde frygtet. Ret meget bedre faktisk,” siger Mona Striib, forbundsformand for FOA, om regeringens udspil til en ret til tidlig pension.

---

Dansk Metal: Regeringens udspil giver en tiltrængt hjælpende hånd til nedslidte

Regeringens udspil om tidlig tilbagetrækning får ros af Dansk Metals formand Claus Jensen. Nu håber Dansk Metal på en bred aftale, der vil komme de nedslidte i møde.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for de personer, der er nedslidte. Jeg synes, det her udspil er et rigtig godt bud, og det vil forhåbentlig hjælpe rigtig mange nedslidte, der har knoklet i mange år på arbejdsmarkedet. Alle har fortjent en ordentlig seniortilværelse. Det her er en form for nødvendig symptombehandling, for vi skal jo gerne derhen, hvor folk slet ikke bliver nedslidte af at gå på arbejde. Derfor håber jeg også, at Folketinget og regeringen i forbindelse med det her forslag kommer til at kigge endnu mere på arbejdsmiljø og indsatsen fra Arbejdstilsynet. Samtidig skal vi se endnu mere på efteruddannelse og sporskifte, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

---

Dansk Erhverv: Bekymrende med udsigt til lavere arbejdsudbud og højere skat

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er bekymrede i forhold til udsigten til virksomheder mister vigtig arbejdskraft, lige som en stigning af aktieindkomstskatten er problematisk.

- Vi finder det bekymrende, at der fra politisk hold lægges op til at reducere virksomhedernes mulighed for adgang til dygtig og rutineret arbejdskraft. Reformen vil trække sunde og raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, så hvis der findes et politisk flertal for reformen, er det af yderste vigtighed, at der modsvarende kommer initiativer, som hæver arbejdsudbuddet tilsvarende. Indtil videre har regeringen med tidligere beslutninger mindsket arbejdsudbuddet. Og med ny ret til tidlig pension, så bliver det endnu sværere for virksomhederne at finde den rigtige arbejdskraft. Det vil koste på virksomhedernes bundlinje, og det vil koste på velstanden og dermed velfærden, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

---

DI: Tidlig pension vil trække tusindvis af raske danskere ud af job

Dansk Industri (DI) glæder sig over, at regeringen står ved velfærdsaftalen om en stigende pensionsalder i takt med en stigende levealder, men DI ser på forslaget om tidlig pension med klar skepsis. Herunder er DI bekymret for finansieringsmodellen, der blandt andet vil gøre det mindre attraktivt at investere i virksomheder og i ny udvikling ved at hæve beskatningen på aktieavancer.

- Frem for at indføre nye ordninger med generelle rettigheder, som vil have uhensigtsmæssige konsekvenser for hele samfundet, bør man fra politisk hånd se på, hvad der allerede findes og eventuelt forbedre de eksisterende ordninger, hvis de ikke fungerer godt nok, siger viceadm. direktør Kim Graugaard.

---

BUPL: Der skal findes en løsning, som stopper nedslidning af pædagoger

BUPL hilser den nye aftale om ret til tidlig pension for nedslidte lønmodtagere velkommen. Men det står også klart, at den ikke får nogen betydning for den store gruppe af pædagoger, der kæmper med nedslidning på grund af et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

”Vi under bestemt Arne og andre i samme situation, at de kan trække sig tidligt tilbage. Det er godt og vigtigt. Men vi må også bare konstatere, at det ikke løser problemet for vores nedslidte pædagoger. Det forventer vi, at der så findes andre løsninger på,” siger formand for BUPL Elisa Rimpler.

---

SMVdanmark: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

De små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne. Dog er det en væsentlig betingelse, at regeringen øger arbejdsudbuddet andre steder, så virksomhederne fremover kan få de medarbejdere, de efterspørger.

- Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at fx den frisørmester, der er startet på gulvet som 17-årig lærling, og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden, eller tømrermesteren, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt. Der er dog et 'men'. Politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne fx være ved, at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid, siger Jakob Brandt.

---

Lederne: Tidlig pension skal forbeholdes nedslidte

Ledernes Hovedorganisation er ikke begejstret for regeringens udspil om at tilbyde tidlig pension til en særlig gruppe afhængig af pensionsformue og antal år på arbejdsmarkedet. Pensionsreglerne bør være ens for alle, men vi skal sikre, at reelt nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet på en værdig måde, mener formand Svend Askær.

- Vi bør fastholde det grundlæggende princip i det danske velfærdssamfund, at aldersgrænsen for folkepension er ens for alle og ikke afhænger af formue, eller hvor længe man har arbejdet. Men vi skal naturligvis sikre, at reelt nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet på en værdig måde. Det har vi i dag blandt andet førtidspension og den nye seniorpension til at sikre, men hvis det ikke er tilstrækkelig effektivt, må vi i stedet diskutere, om der er brug for at justere de ordninger, siger Svend Askær, formand for Ledernes Hovedorganisation.

---

Djøf: Interessant udspil – men helheden mangler

Djøf finder flere gode takter i regeringens udspil til tidligere tilbagetrækning, men opfordrer til helhedsfokus i forhandlingerne. Vi skal forebygge nedslidning. Og gøre seniorarbejdslivet mere attraktivt.

- For Djøf er det afgørende, at politikerne husker helheden. Vi skal fokusere på, hvordan man kan forebygge, at arbejdslivet slider os ned, fysisk eller psykisk. Og hvordan man kan gøre det attraktivt at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Det er afgørende for, at vi også har en stærkt samfund mange år ud i fremtiden. For det siger sig selv, at når man giver nogen mulighed for at gå tidligt på pension, skal andre arbejde lidt mere. Målet må være, at vi kan og har lyst til at arbejde frem til den pensionsalder, Folketinget vedtager. Og helst lidt mere. Seniorarbejdslivet skal være langt mere fleksibelt, så man eksempelvis kan trappe gradvis ud af arbejdsmarkedet gennem løbende reduktion af arbejdstiden eller at skattesystemet præmierer medarbejdere, der arbejder ud over pensionsalderen, fastslår Djøfs formand, Henning Thiesen.

 


Ruth og Hans Jørgen

Varmeregning æder hele Ruth og Hans Jørgens folkepension

20060901-193459-4-3459x2310ma

Røde Kors efterlyser varmt tøj til vinteren - Vi kommer til at skuffe mange

ankomst-passagerer-aalborg-lufthavn__3760x2507_

Danmarks bedste lufthavn ligger i Aalborg

20220428-150213-L-5626x3751ma

play Russiske skibe tæt på Nordjylland: - De kan ligge der uden at skulle spørge om lov

Til forsiden

Til forsiden