Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nyt pensionsudspil: Det mener de om retten til tidlig pension

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Statsministeren præsenterer planerne for retten til tidlig pension i forbindelse med pressemøde på Danish Crown i Horsens.

En lang række forbund og organisationer er klar med meninger om det nye pensionsudspil.

Statsminister Mette Frederiksen var flankeret af tre af sine ministre, da hun for lidt siden præsenterede planen for retten til tidlig pension, hvor nedslidte skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end folkepensionsalderen.

Forslaget skal nu behandles i Folketinget, og det er et afgørende valgløfte, som var en del af valgkampen for Mette Frederiksen, som hun og regeringen nu skal for søge at få indfriet.

På pressemødet blev Mette Frederiksen spurgt, om hun er klar til at gå på valg for retten til tidlig pension.

Sådan ser regeringens plan for tidlig tilbagetrækning ud: 

  1. Mindst 42 år på arbejdsmarkedet

    Regeringen foreslår en trappemodel, hvor retten til tidlig pension optjenes med antal år på på arbejdsmarkedet. Som udgangspunkt skal du have været mindst 42 år på arbejdsmarkedet:

    42 år giver ret til at gå på tidlig pension et år før folkepensionsalderen.

    43 år giver ret til at gå på tidlig pension to år før folkepensionsalderen.

    44 år giver ret til at gå på tidlig pension tre år før folkepensionsalderen.

    Antal år på arbejdsmarkedet opgøres, når ansøgeren er 61 år. Kravene vil stige i takt med, at folkepensionsalderen stiger.

  2. Arbejdsløshed og sygdom tæller med

    I opgørelsen over antal år på arbejdsmarkedet indgår år som lønmodtager, selvstændig, i fleksjob og job med løntilskud. Andre forhold tæller dog også med:

    - Perioder på arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge.

    - Lønnet praktik på en arbejdsplads, som er en del af uddannelsen. Det gælder eksempelvis murerlærlinge og kontorelever.

    - Både mødre og fædre får et års anciennitet per barn, så barsel på den måde tæller med.

    - Deltidarbejde på mindst 18 timer om ugen sidestilles med fuldtidsbeskæftigelse. Mindst ni timer opjusteres til halvtid.

  3. Ydelsesniveauet

    Regeringenforeslår, at ydelsen skal være på 13.550 kroner per måned før skat.

    Det svarer til niveauet for folkepension plus fuldt pensionstillæg for enlige.

  4. Begrænsninger

    Selvom du har haft mindst 42 år på arbejdsmarkedet, er det ikke sikkert, at du får ret til at gå tidligere på pension. Regeringen lægger op til flere begrænsninger:

    - Du må ikke tjene over 24.000 kroner om året før skat ved siden af ydelsen for tidlig pension.

    - Ydelsen sættes ned, hvis du har en pensionsformue på mere end to millioner kroner. Er pensionsformuen på tre millioner kroner nedsættes ydelsen med 40.000 kroner årligt.

    - Har du ikke boet i Danmark i hele optjeningsperioden, bliver ydelsen nedsat.

  5. Gælder fra 2022

    Regeringen går efter, at loven skal vedtages med virkning fra 1. januar 2021, så de første ansøgninger kan indsendes fra næste år.

    Fra 2022 forventer regeringen, at de første vil kunne gå på tidlig pension.

    Regeringen skønner, at 38.000 personer vil opnå ret til tidlig pension i 2021. 22.000 vil benytte retten, og af dem vil 6000 komme fra beskæftigelse.

  6. Finansiering

    - Udgifterne til tidlig pension forventes i 2025 at være på 3,1 milliarder kroner årligt.

    - I 2021 og 2022 skal det finansieres ved at trække på det såkaldt økonomiske råderum, fordi coronakrisen har sat spor i dansk økonomi.

    - Fra 2023 skal det finansieres gennem dels skatteforhøjelser målrettet høje indkomster og formuer, dels et samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

  7. Hvem får retten?

    Der er stor forskel på, hvilke brancher der vil få ret til tidlig pension, hvis regeringens forslag bliver til virkelighed. Hos Fødevarerforbundet NFF og blandt metalarbejdere vil over 60 procent af a-kassemedlemmerne opnå retten.

    Blandt akademikere og lærere er tallet helt nede på omkring fem procent.

- Det her bliver gennemført i Folketinget! Jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke kan få et flertal til at gennemføre forslaget, lød hendes kontante svar.

Men ude i 'virkeligheden' er det ikke alle, der er tilfredse med forslaget, som det blev præsenteret. Herunder har vi samlet en række reaktioner fra forbund og organisationer, der har haft mulighed for at forholde sig til udspillet.

FOA: Nye muligheder for mange nedslidte

Regeringens udspil til tidlig pension vil være en redningsplanke for mange mennesker. FOA fremhæver særligt, at udspillet tager højde for deltid og barsel, det er vigtigt for mange af forbundets medlemmer.

- Når jeg ser på regeringens forslag, så må jeg umiddelbart sige, at selv om det måske ikke er alt det, vi havde ønsket, så er det bedre, end vi havde frygtet. Ret meget bedre faktisk,” siger Mona Striib, forbundsformand for FOA, om regeringens udspil til en ret til tidlig pension.

---

Dansk Metal: Regeringens udspil giver en tiltrængt hjælpende hånd til nedslidte

Regeringens udspil om tidlig tilbagetrækning får ros af Dansk Metals formand Claus Jensen. Nu håber Dansk Metal på en bred aftale, der vil komme de nedslidte i møde.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget for de personer, der er nedslidte. Jeg synes, det her udspil er et rigtig godt bud, og det vil forhåbentlig hjælpe rigtig mange nedslidte, der har knoklet i mange år på arbejdsmarkedet. Alle har fortjent en ordentlig seniortilværelse. Det her er en form for nødvendig symptombehandling, for vi skal jo gerne derhen, hvor folk slet ikke bliver nedslidte af at gå på arbejde. Derfor håber jeg også, at Folketinget og regeringen i forbindelse med det her forslag kommer til at kigge endnu mere på arbejdsmiljø og indsatsen fra Arbejdstilsynet. Samtidig skal vi se endnu mere på efteruddannelse og sporskifte, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal.

---

Dansk Erhverv: Bekymrende med udsigt til lavere arbejdsudbud og højere skat

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er bekymrede i forhold til udsigten til virksomheder mister vigtig arbejdskraft, lige som en stigning af aktieindkomstskatten er problematisk.

- Vi finder det bekymrende, at der fra politisk hold lægges op til at reducere virksomhedernes mulighed for adgang til dygtig og rutineret arbejdskraft. Reformen vil trække sunde og raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, så hvis der findes et politisk flertal for reformen, er det af yderste vigtighed, at der modsvarende kommer initiativer, som hæver arbejdsudbuddet tilsvarende. Indtil videre har regeringen med tidligere beslutninger mindsket arbejdsudbuddet. Og med ny ret til tidlig pension, så bliver det endnu sværere for virksomhederne at finde den rigtige arbejdskraft. Det vil koste på virksomhedernes bundlinje, og det vil koste på velstanden og dermed velfærden, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

---

DI: Tidlig pension vil trække tusindvis af raske danskere ud af job

Dansk Industri (DI) glæder sig over, at regeringen står ved velfærdsaftalen om en stigende pensionsalder i takt med en stigende levealder, men DI ser på forslaget om tidlig pension med klar skepsis. Herunder er DI bekymret for finansieringsmodellen, der blandt andet vil gøre det mindre attraktivt at investere i virksomheder og i ny udvikling ved at hæve beskatningen på aktieavancer.

- Frem for at indføre nye ordninger med generelle rettigheder, som vil have uhensigtsmæssige konsekvenser for hele samfundet, bør man fra politisk hånd se på, hvad der allerede findes og eventuelt forbedre de eksisterende ordninger, hvis de ikke fungerer godt nok, siger viceadm. direktør Kim Graugaard.

---

BUPL: Der skal findes en løsning, som stopper nedslidning af pædagoger

BUPL hilser den nye aftale om ret til tidlig pension for nedslidte lønmodtagere velkommen. Men det står også klart, at den ikke får nogen betydning for den store gruppe af pædagoger, der kæmper med nedslidning på grund af et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

”Vi under bestemt Arne og andre i samme situation, at de kan trække sig tidligt tilbage. Det er godt og vigtigt. Men vi må også bare konstatere, at det ikke løser problemet for vores nedslidte pædagoger. Det forventer vi, at der så findes andre løsninger på,” siger formand for BUPL Elisa Rimpler.

---

SMVdanmark: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

De små og mellemstore virksomheder i SMVdanmark støtter regeringens Arne-pension og glæder sig over, at de selvstændige får samme muligheder som lønmodtagerne. Dog er det en væsentlig betingelse, at regeringen øger arbejdsudbuddet andre steder, så virksomhederne fremover kan få de medarbejdere, de efterspørger.

- Det er meget glædeligt, at regeringen nu anerkender, at fx den frisørmester, der er startet på gulvet som 17-årig lærling, og har stået ved siden af sine medarbejdere 40 timer om ugen siden, eller tømrermesteren, der hver dag sætter loftsspær op sammen med sine svende, bliver lige så nedslidt og også har brug for at kunne trække sig tilbage, tidligt og værdigt. Der er dog et 'men'. Politikerne bliver nødt til som minimum at finde en erstatning for den arbejdskraft, der nu står til at forlade arbejdsmarkedet. Det kunne fx være ved, at opkvalificere ufaglærte eller indføre belønning for at blive på jobbet i længere tid, siger Jakob Brandt.

---

Lederne: Tidlig pension skal forbeholdes nedslidte

Ledernes Hovedorganisation er ikke begejstret for regeringens udspil om at tilbyde tidlig pension til en særlig gruppe afhængig af pensionsformue og antal år på arbejdsmarkedet. Pensionsreglerne bør være ens for alle, men vi skal sikre, at reelt nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet på en værdig måde, mener formand Svend Askær.

- Vi bør fastholde det grundlæggende princip i det danske velfærdssamfund, at aldersgrænsen for folkepension er ens for alle og ikke afhænger af formue, eller hvor længe man har arbejdet. Men vi skal naturligvis sikre, at reelt nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet på en værdig måde. Det har vi i dag blandt andet førtidspension og den nye seniorpension til at sikre, men hvis det ikke er tilstrækkelig effektivt, må vi i stedet diskutere, om der er brug for at justere de ordninger, siger Svend Askær, formand for Ledernes Hovedorganisation.

---

Djøf: Interessant udspil – men helheden mangler

Djøf finder flere gode takter i regeringens udspil til tidligere tilbagetrækning, men opfordrer til helhedsfokus i forhandlingerne. Vi skal forebygge nedslidning. Og gøre seniorarbejdslivet mere attraktivt.

- For Djøf er det afgørende, at politikerne husker helheden. Vi skal fokusere på, hvordan man kan forebygge, at arbejdslivet slider os ned, fysisk eller psykisk. Og hvordan man kan gøre det attraktivt at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Det er afgørende for, at vi også har en stærkt samfund mange år ud i fremtiden. For det siger sig selv, at når man giver nogen mulighed for at gå tidligt på pension, skal andre arbejde lidt mere. Målet må være, at vi kan og har lyst til at arbejde frem til den pensionsalder, Folketinget vedtager. Og helst lidt mere. Seniorarbejdslivet skal være langt mere fleksibelt, så man eksempelvis kan trappe gradvis ud af arbejdsmarkedet gennem løbende reduktion af arbejdstiden eller at skattesystemet præmierer medarbejdere, der arbejder ud over pensionsalderen, fastslår Djøfs formand, Henning Thiesen.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Artiklen opdateres med reaktioner fra Aalborg-lejren.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.