00:42

Der er for mange ufaglærte i Nordjylland, men det vil et nyt projekt nu råde bod på

Starten på projektet bliver markeret med en særlig Kick off-konference, som holdes tirsdag den 23. august kl. 13 på AMU Nordjylland i Aalborg. Foto: Steffen Ortmann, Scanpix.

1 af 2

Nyt projekt: Ufaglærte nordjyder skal uddannes

Der er for mange ufaglærte og for få faglærte i Nordjylland. Det skal et nyt nordjysk projekt råde bod på.

Tirsdag lyder startskuddet til et nyt nordjyskprojekt, som skal hjælpe 1.150 ufaglærte voksne nordjyder med at blive faglærte.

- Det er et meget ambitiøst projekt, vi nu sætter i gang. Projektet er den hidtil største indsats i Nordjylland for at få ufaglærte til at blive faglærte, siger projektleder Dorte Kronborg fra AMU Nordjylland, som er tovholder på projektet i en pressemeddelelse 

Ifølge prognoserne vil der i de kommende år blive alvorlig mangel på faglærte i Nordjylland. Allerede nu har en del virksomheder i både industrien, byggeriet og servicebranchen problemer med at finde den faglærte arbejdskraft, som de har brug for, og det er med til at forringe virksomhedernes vækstmuligheder.

Det er et meget ambitiøst projekt, vi nu sætter i gang. Projektet er den hidtil største indsats i Nordjylland for at få ufaglærte til at blive faglærte.

Projektleder Dorte Kronborg fra AMU Nordjylland

Mens der er hårdt brug for flere faglærte, så forsvinder de ufaglærte jobs i Nordjylland. Mange ufaglærte oplever, at det er blevet meget sværere at finde et arbejde, fordi de ikke har en uddannelse.

- Der er ingen tvivl om, at de 1.150 ufaglærte nordjyder, som bliver faglærte i løbet af projektet, får langt lettere ved at klare sig på arbejdsmarkedet, siger Dorte Kronborg.

Målgruppen for projektet ”Vejen til varige job gennem kompetenceløft” er voksne ufaglærte mellem 25 og 59 år. Både ufaglærte i arbejde og ufaglærte ledige med erhvervserfaring kan komme med.

- Voksne ufaglærte med erhvervserfaring har ofte langt flere kompetencer, end de tror. Faktisk viser undersøgelser, at fire ud af fem voksne ufaglærte kan blive faglærte på forkortet tid, fordi de kan få merit for deres erfaring fra nuværende eller tidligere jobs, siger Dorte Kronborg.

Alle deltagere får i projektet hjælp og støtte fra start til slut. Inden de begynder på uddannelsen får de først lavet en grundig kortlægning af deres kompetencer for at finde ud af, hvor meget uddannelsen kan forkortes. Herefter bliver der skræddersyet et særligt uddannelsesforløb til hver enkelt deltager.

Projektet, der kommer til at køre i hele Nordjylland frem til udgangen af 2018, er støttet af Den Europæiske Socialfond med godt 20 millioner kroner.

Ud over AMU Nordjylland er de nordjyske VEU-centre, de nordjyske erhvervsskoler, de nordjyske erhvervsservicekontorer og samtlige nordjyske kommuner med i projektet.

Starten på projektet bliver markeret med en særlig Kick off-konference, som holdes tirsdag den 23. august kl. 13 på AMU Nordjylland i Aalborg.