Nyt svinebrug indvies uden godkendelse

Om to dage bliver et vinderprojekt om "Fremtidens Landbrugsbyggeri for Svinebrug" indviet i en landsby nær Hjørring. Det forstår naboerne ikke noget af. For det højtprofilerede projekt har ingen miljøgodkendelse

I de her dage arbejder håndværkerne på højtryk for at få gjort to nye 5.500 m2 store svinestalde færdige på Hjørringvej i Sønderskov øst for Hjørring.

Indvielsen er planlagt til på torsdag. Blandt andre kommer fødevareminister Eva Kjer Hansen.

- Det kan de godt afblæse. Ministeren kan blive hjemme. Man kan da ikke indvie nye stalde, når de slet ikke er miljøgodkendte, siger nabo til det ny svinebrug, Palle Andersen, til TV2/NORD.

I flere år har et halvt hundrede naboer kæmpet imod det ny svinebrug, fordi man er bange for især lugtgener. Sammen med Landsforeningen af Gylleramte har man klaget til Miljøankenævnet, der nu har afgjort at miljøgodkendelsen fra Hjørring Kommune skal ophæves.

Kommunen har givet miljøgodkendelsen som en tillægsaftale til den eksisterende godkendelse af bedriften. Men Miljøklagenævnet vil have at kommunen skal tage stilling til, om det er nødvendigt at stille skærpede krav til <k>hele</k> bedriftens anlæg.

- Vi regner da bestemt med, at der nu kommer en ny høring, siger Palle Andersen.

Med en ny foroffentlighedsfase og en ny høring vil der gå mindst 10 uger før en ny godkendelse kan falde på plads.

Som landet ligger nu, kan der altså risikere at gå meget lang tid inden de 1.100 søer kommer i staldene på det omkring 30 millioner kroner dyre vinderprojekt i fonden Realdanias idékonkurrence om "Fremtidens Landbrugsbyggeri".

<b> MERE I TV2/NORD TIRSDAG KL. 19:30</b>

Forsiden lige nu