OECD-økonom advarer mod efterlønsreform

Det er langtfra sikkert, at Danmark kommer til at mangle arbejdskraft de næste 20 år, mener nordjysk økonomiprofessor.

Selv om der de kommende mange år vil være langt flere, der går på pension, end der er unge, der kommer ind på arbejdsmarkedet, så er det langtfra sikkert, at Danmark kommer til at mangle arbejdskraft de første 20 år. Derfor ville det være klogt at vente nogle år med at afskaffe efterlønnen, til man ved lidt mere om, hvordan det hele kommer til at gå.

Rådet kommer professor ved Aalborg Universitet, Bengt-Åke Lundvall, tidligere vicedirektør i OECD.

I en kronik i Information torsdag kritiserer han de beregninger, politikerne lægger til grund for forudsigelsen om, at Danmark inden for få år kommer til at mangle arbejdskraft.

- Den ubehagelige sandhed er, at vi ikke kan forudsige fremtiden. Det er nærliggende, at der meget snart kommer et sammenbrud indenfor euro-området, som fører til en længere periode med stor arbejdsløshed.

- Under sådanne omstændigheder ville et yderligere udbud af ældre overvejende ufaglærte ikke bidrage til at finansiere velfærdsstaten - tværtimod vil de belaste økonomien i form udgifter til en voksende skare af langtidsarbejdsløse, siger Bengt-Åke Lundvall.

S og SF plan om at danskerne skal arbejde 12 minutter længere om dagen, er knap så risikabel, mener han.

- De 12 minutter har den fordel, at de giver plads for en vis fleksibel tilpasning til den faktiske konjunktursituation. Samtidig giver det fagbevægelsen et medansvar for samfundsudviklingen - noget som man har savnet igennem de seneste 10 år, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland