Hercules-flyet letter i disse minutter fra Aalborg Lufthavn. Foto: Torben Hedemose

Officielt: Hercules flyver mod Mali

Hercules-flyet fra Aalborg skal nu officielt til Mali i kampen mod islamistiske oprørere. Det besluttede Folketinget sent tirsdag aften.

Kort før midnat besluttede et flertal i Folketinget som ventet at støtte den franske militærindsats i det uroplagede vestafrikanske land Mali med det Hercules-transportfly, der lettede fra Aalborg Lufthavn tirsdag middag.

Beslutningen om at sende flyet af sted blev anbefalet mandag af Udenrigspolitisk Nævn, mens det tirsdag var til hastebehandling i Folketinget, der et kvarter før midnat sagde ja til, at Danmark involverer sig i konflikten. Kun Enhedslisten stemte imod forslaget.

Halvdelen af Mali er i øjeblikket kontrolleret af islamistiske oprørere, og Frankrig besluttede i sidste uge at yde det officielle Mali støtte i kampen.

- Med Hercules-flyet følger cirka 40 mand, og det vil koste op mod 14 millioner kroner, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Ritzau.

I første omgang skal det danske bidrag vare tre måneder, og det primære formål er at hjælpe franskmændene med at fragte militær personel og isenkram fra Frankrig til Afrika.

De 40 mand omfatter både piloter, flymekanikere og andet personel, der er tilknyttet transportflyet. Mandskabet står standby, og Hercules-flyet er parat til at blive sat i aktion.

Her er første del af den danske mission:

* Allerede mandag aften sendte flyvevåbnet en Hercules-besætning med et mindre Challenger-fly til Malaga i Spanien. Den besætning overtager flyet, når det mellemlander og flyver lasten resten af vejen.

* Tirsdag formiddag sendte Air Transport Wing Aalborg Hercules-flyet af sted, så det stod klar på en militærbase i Frankrig, når Folketinget gav tilladelse til, at arbejdet kan begynde.

* Flyet skal lastes med fransk militærpersonel og isenkram. Herefter sendes det på vingerne til Malaga i Spanien.

* Hercules-besætningen i Spanien overtager Hercules-flyet, når det mellemlander og flyver lasten resten af vejen.

/ritzau/