LIGE NU:

Økodag: Glade børn og utilfredse veganere så køerne danse

Der var plads til både barnlig begejstring og veganske protester, da der søndag blev afholdt Økodag i Gandrup og en række øvrige steder i Nordjylland.

Søndag middag blev køerne på landets økologiske landbrug lukket ud på markerne efter at have tilbragt vinteren i staldene. Og traditionen tro var det et stort tilløbsstykke.

Også i Gandrup, hvor 200 køer blev lukket ud foran de fremmødte mennesker.

Det var især familier med børn, der var dukket op for at se køerne indtage markerne, men i Gandrup blev de også mødt af en gruppe demonstranter fra bevægelsen Vegan Change, som  protesterede mod behandlingen af dyrene på de danske landbrug.

- Vi ser godt nok dyrene her komme på græs, og de danser og ser lystige ud. Men der gemmer sig en anden virkelighed bag; at man tager kalvene fra mødrene og man tvangsinseminerer mødrene. Og det gør man jo ikke bare én gang, siger Christian Elkjær, dyrerettighedsaktivist fra Vegan Change.  

Landmand lever med protester

Gårdejer og dagens vært, Per Nørgaard, tager protester med ophøjet ro, om end han ærgrer sig over det negative syn på hans hverv.

- Jeg er da lidt ked af, at der er nogen, der synes, at det ikke er i orden, de vil laver. Men altså, det er vi jo nødt til at leve med. Alle mennesker er forskellige. Jeg synes stadigvæk, vi godt kan forsvare den måde, vi behandler dyrene på, siger Per Nørgaard.

Økodag 2019 gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med mejerierne Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them, Løgismose og Hansens Mejeri.

I alt var omkring 200.000 mennesker mødt op for at se køerne komme på græs på de økologiske landbrug i hele landet.

Herunder kan du se køerne komme på græs på Sydgården ved St.Restrup.