Økonom: Lad de gældsramte landbrug dø
Foto: Ib William Christensen (Arkiv)
Man belønner uansvarlighed, hvis staten hjælper gældsplagede landmænd, mener institutleder fra Københavns Universitet. Han afviser også klager over rammevilkår.
Dansk landbrug befinder sig i en historisk gældskrise, men staten skal holde sig langt væk, mener Henrik Zobbe, leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.
Han mener ikke, at de 1700 konkurstruede landmænd skal have offentlig hjælp. Danske bønder gældsatte sig i ekstrem grad i 00'erne, sammenlignet med andre lande i Europa, og nu må de svageste bukke under, mener Henrik Zobbe.
- Det er et totalt skråplan, hvis staten skal gå ind. Man kommer lynhurtigt til at støtte nogen, der har opført sig uforsvarligt, siger han.
- Vi er gået fra 200.000 landbrug efter krigen til 10.000 i dag, og den naturlige selektion blev sat ud af kraft i 00'erne, fordi man kunne overleve på konjunkturgevinster, siger han.
Prisen på jord steg hele tiden, og det var let at overbevise bankrådgiveren om, at man skulle låne til at bygge stald eller købe mere jord.
- Som økonom og liberal vil jeg sige, at man skal være meget varsom fra statens side med at gå ind og afhjælpe de her ting. Skal de fornuftige se på, at naboen, som har opført sig uanstændigt, skal have hjælp, spørger han.
Hvis staten endelig skal gøre noget, må man ud fra en rimelighedsbetragtning sørge for, at det gavner alle.
- Her på instituttet er vi økonomer og tror på markedet. Dette er simpelthen en sag mellem landmændene og deres kreditorer. De tab må fordeles, for de har været lige gode om, at de sidder i den suppedas, mener Henrik Zobbe.
Han er uenig i landmændenes klager over ufordelagtige rammevilkår.
- Jeg kan godt nævne et par rammevilkår, der er bedre for den danske landmænd end for den tyske. Eksempelvis fungerer vores realkreditsystem bedre, og landbrugslovgivningen i Danmark er langt mere liberal end i Tyskland.
Til landbrugets anklage om, at Danmark overopfylder EU's miljølove, svarer han, at det er en politisk beslutning.
- Fødevareminister Dan Jørgensen har jo klart sagt, at det gør vi, fordi vi vil. Det er et spørgsmål om, hvor rent drikkevand vi vil have, og hvor højt niveau af dyrevelfærd vi vil have.