Økonomi for nybegyndere
Sparekassedirektør lærte 7. klasse om økonomi.
Brug ikke flere penge, end du har!
7. b på Gl. Hasseris Skole i Aalborg fik en noget anderledes start på dagen. Deres matematiklærer var skiftet ud med ingen ringere end Spar Nords administrerende direktør Lasse Nyby. Baggrunden var såmænd alvorlig nok.
- Vi kan se en uheldig udvikling i retning af, at flere og flere af de unge mennesker ender med at blive dårlige betalere, så de havner i RKI, siger Lasse Nyby.
En undersøgelse fra Finansrådet, altså bankerne og sparekasserne, viser at 39 procent af de unge nordjyder har en "dårlig finansiel forståelse".
Kun lidt over halvdelen kan udpege det billigste lån af tre muligheder. Undersøgelsen viser også, at Nordjyllands unge har Jyllands højeste gæld i forhold til indkomsten.
- Det er et udtryk for, at folk bruger mere, end de tjener. Og i en periode bruger rigtig meget mere, så det bliver svært at komme ud af den dårlige vane, siger Lasse Nyby.
Hele ugen har Finansrådet og landets matematiklærere fokus på problemet med et såkaldt pengespil, hvor eleverne i 7. og 8. klasserne lærer om de mest basale begreber. Indtægter, udgifter, budget, lån og renter, for at nævne nogle.
I 7. b er det de færreste, der endnu har så faste udgifter og indtægter, at det helt giver mening at lave budgetter. Men hos dem vi spørger, er det foreløbig fornuften, der råder.
- Min far er selvstændig, og han har lært mig, at der skal være penge på kontoen, siger Christian Jensen.
Også sidekammeraten Scott Jensen har forstået budskabet fra sparekassedirektøren.
- Det er vigtig, at man ikke bruger flere penge, end man har!