Ole har dykket efter sten i 10.000 timer: Nu smider han dem tilbage i vandet
Ole Clausen har dykket efter sten i 10.000 timer.
Den pensionerede stenfisker Ole Clausen smed i dag nogle af de første sten i vandet til fire nye stenrev i Limfjorden.
Med mere end 50 år i faget må den tidligere stenfisker Ole Clausen antages at være en af de mere erfarne nordjyder i netop den disciplin.
Han har ikke selv tal på, hvor mange sten, han har fisket op af vandet, men i løbet af sin karriere har han brugt over 10.000 timer på havets bund i jagten på sten til moler, kirker og byggeprojekter. Tirsdag er processen vendt helt rundt.
Her stævner en gammel stenfiskerbåd ud fra Gjøl Havn for at sprede nogle af de første sten til fire stenrev i Limfjorden, som skal bidrage til at øge biodiversiteten.
- Med den mængde af penge og ressourcer man har, så synes jeg, det er et godt initiativ, at det bliver markeret, at tiltag er nødvendige.
- Jeg håber og tror på, at det her kan være med til at starte noget debat, så man kan få nogle sten og nogle penge, siger den pensionerede stenfisker Ole Clausen.
Bådturen på den tidligere stenfiskerbåd har i dag en mere symbolsk værdi, da en pram med en gravemaskine tidligt på dagen allerede har spredt de første tons natursten.
Se hele indslaget her:
Alligevel er der glæde at spore Klavs Bavnshøj Frederiksen, der som projektleder i Limfjordsrådets Sekretariat har arbejdet med etableringen af stenrevene i to år.
- Det her er jo årets julegave, vi er i gang med, for det er virkelig sjovt at være med til.
- Nu har vi brugt to år på at indsamle sten fra alle vores forskellige partnere, og nu er vi i gang med at lægge dem ud, og det har vi glædet os til.
Stenrevene skal være hjem for flere forskellige dyrearter, ligesom det giver bedre muligheder for at tangplanter kan gro.
- Det hedder jo Hummerbakke, det sted vi lægger ud i dag, fordi der på et tidspunkt har været mange sten herude. Vi er sikre på, at når vi får lagt sten ud her, så begynder der at vandre hummere ind igen herude.
Bevillingen udløber
Aalborg Kommune betaler 125.000 kroner årligt til Kysthjælperprojektet, der står bag stenrevene, men den bevilling udløber i 2025.
Der er dog opbakning til at finde penge til at lade projektet fortsætte fra både rådmand i Klima og Miljø, Anna Aaen (EL), og rådmand i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen (V), der begge var ombord på dagens togt.
- Det synes jeg helt sikkert, at der skal. Det koster kun 125.000 kroner årligt og vi har fået lagt ufatteligt mange tons sten ud, der vil skabe utrolig meget biodiversitet. Så jeg synes, det er et spørgsmål om, at vi får utrolig meget for utrolig lidt, udtaler Anna Aaen.
- Man har sat gryden i kog, der er en masse kræfter, der har arbejdet med det her. Indsamlingen er sat i gang, og det fortsætter jo. At stoppe sådan nogle ting, det synes jeg er uheldigt. Så det ville godt nok være dejligt, hvis vi kan finde midlerne til at køre det her projekt videre, lyder det fra Jan Nymark Rose Thaysen.
Stenene er blandt andet indsamlet på genbrugspladser - læs mere nedenfor: