Olieforurening kan føre til øget overvågning

Birgitte Josefsen, Venstre, tager politisk fat på miljøsvineriet på stranden syd for Hirtshals

Klæbrige olieplamager satte i weekenden uhyggelige spor på stranden i Tornby og nu er den nordjyske folketingspolitiker Venstres Birgitte Josefsen, næstformand i Folketingets Miljø og planlægningsudvalg, parat til at stramme yderligere op overfor skibsfarten i de europæiske farvande.

- Selv om vi her i Danmark har tilsluttet os stramme EU-regler og fastsat alvorlige repressalier over for miljøsynderne, er der åbenbart forbrydere, som lader hånt om det hele, siger Birgitte Josefsen.

- Vi har mulighed for at fratage reddere retten til at sejle med deres skibe, og det mener jeg, at EU er parat til.

Ifølge Birgitte Josefsen er det helt store problem at finde synderen.
Handelsskibe over 300 brt. overvåges elektronisk. Alligevel slipper en del godt fra at lænse olie i havet.

- Selv om jeg er skeptisk over for overvågning, må jeg sige, at hensynet til miljøet - såvel her i Danmark som globalt - vejer tungere. Vi skal oliesvineriet til livs, siger Birgitte Josefsen.

- Ud over den elektroniske overvågning kan vi blive tvunget til en meget strammere registrering og visuel overvågning af de skibe, der sejler rundt på havene.

Mens Birgitte Josefsen arbejder videre med spørgsmålet i Folketingets Miljø- og planlægningsudvalg, forsøger Søværnets Operative Kommando, at finde frem til miljøsynderen.
Gennemsejlingskort skal granskes og olien analyseres.
Indtil nu er SOK uden spor af forureneren.