Foto: Per Frank Paulsen

Øltørstige svenskere ser mod Frederikshavn

Hvis Folketinget vælger at sænke afgifter på øl og sodavand, står svenskerne klar til at handle i blandt andet Frederikshavn.

Store indkøbsvogne læsset med rammer af øl og sodavand. Det kan blive et særsyn syd for den dansk-tyske grænse og i stedet et velkendt syn i Frederikshavn, Helsingør og København.

Hvis politikerne på Christiansborg beslutter sig for at sænke afgifterne på

øl og sodavand i forbindelse med forhandlingerne om Vækstplan Danmark, er det nemlig ikke kun danskerne, der får et større incitament til at handle i Danmark, det gør svenskerne også.

En artikel i den svenske avis Ekspressen hedder det: Nu kan vi snart tage til Danmark efter billig øl.

I artiklen vurderer administrerende direktør i brancheorganisationen Sveriges Bryggerier, Cecilia Giertta, at lavere afgifter på dansk

øl vil få stor gennemslagskraft i Sverige.

Bliver det tilfældet, er det ikke småmængder af øl, der er tale om. Ifølge Sveriges Bryggeriers beregninger importerer svenskerne privat 100 millioner liter øl om året, hvilket er en fjerdedel af hele Sveriges ølforbrug, skriver Ekspressen.

Den danske brancheorganisation De Samvirkende Købmænd har længe presset på for at få øl- og sodavandsafgifterne ned, og her er man opmærksom på den bonus, der kan komme med svenske grænsehandlende.

- Det er jo en af tillægsgevinsterne ved at nedsætte afgifterne på

øl, og den vil betyde en opblomstring i de danske byer, hvor svenskerne grænsehandler, siger administrerende direktør John Wagner til Ritzau.

Når først svenskere kommer for at købe øl, er der nemlig også en god chance for, at de køber andre ting, spiser på restaurant og så videre.

- Hvis vi kan opnå en halvering af afgifterne på øl og sodavand, vil jeg blive ubeskriveligt glad. Det har vi brug for af hensyn til det danske butiksliv, siger John Wagner.

I forhandlingerne om regeringens Vækstplan Danmark har de borgerlige partier krævet en lempelse af afgifterne på øl og sodavand for at dæmme op det den danske grænsehandel.

De Konservative har meldt klart ud, at de går efter en halvering af afgifterne.

Afgifterne på øl og sodavand ligger i dag på et niveau, hvor danskerne betaler 97 øre til statskassen, hver gang de køber en pilsner, og 79 øre i afgift for en halv liter sodavand.

/ritzau/