OW Bunker-formand: Svindelsag kostede bankernes tillid
Foto: Pressefoto
Forhandlinger med OW Bunkers banker blev tabt på gulvet efter afsløring af svindelsag, siger formand.
RitzauTopledelsen og bestyrelsen i OW Bunker har meget travlt, hvis der skal komme en løsning på bordet, der skal redde virksomheden fra konkurs. Det erkender formanden for OW Bunker, Niels Henrik Jensen, efter selskabet torsdag har anmeldt rekonstruktion.
- Det her er sidste skridt inden en konkurs. Hvis vi ikke inden for relativt kort tid er i stand til at finde en løsning for at drive virksomheden videre helt eller delvist, så er næste skridt en konkurs, siger han.
Løsningen kan være at finde en ny långiver eller nogen, der kan overtage virksomheden enten helt eller delvist, tilføjer formanden.
Ifølge formanden er den underliggende forretning i OW Bunker sund, og der er flere grunde til, at selskabet nu er på randen af konkurs.
- I forbindelse med de meget store, hurtige og dybe prisfald på olie i oktober er der foretaget nogle risikoafdækninger, som vores riskmanagementafdeling ikke til fulde har forstået. Det har ført til massive tab og uventede tab, siger Niels Henrik Jensen.
Frem til natten til torsdag har OW Bunker forhandlet med selskabets banker om forlængelse af selskabets kreditter, og ifølge formanden gik forhandlingerne rigtig godt. Lige indtil det kom frem, at der var blevet svindlet i datterselskabet i Singapore.
- Det, der vælter læsset og koster bankernes tillid, er, at vi midt i forhandlingerne med bankerne får en meddelelse om, at der er svindlet for 150 millioner dollar i Singapore.
- Det får bankerne til i nat at sige, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag for, at de vil videreføre kreditterne, og derfor træffer vi så beslutningen om at søge beskyttelse under lovgivningen som et selskab under rekonstruktion, siger formanden.
Samlet ser svindelsagen og de store tab ud til at koste OW Bunker cirka 1,6 milliarder kroner.
Det er ifølge OW Bunker ledende medarbejdere i datterselskabet Dynamic Oil Trading i Singapore, der står bag den omfattende svindel.
Hvad der er foregået i Singapore, vil formanden ikke fortælle nærmere om.
- Jeg har ikke haft lejlighed til at interviewe den pågældende, og jeg ved ikke, om vedkommende overhovedet er indstillet på at fortælle i detaljer, hvad der er sket.
- Det vil vi formentlig skulle overlade til de relevante myndigheder, fordi der er tale om kriminel aktivitet, siger Niels Henrik Jensen.
Som konsekvens af de store tab på olie er den ansvarlige for OW Bunkers risikostyring, Jane Dahl Christensen, omgående blevet fyret.
Formanden vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen vil få yderligere konsekvenser for ledelsen i selskabet.
Og om han har overvejet sin egen rolle i selskabet på baggrund af sagen, siger han:
- Naturligvis. Det første, man gør i sådan en situation, er jo selvfølgelig at overveje, om der er noget, vi kunne have gjort anderledes. Det vil da fremad også være en overvejelse, siger han.