Pårørende ønsker asbest anerkendt som arbejdsskade
Foto: Ib Christensen
Ægtefæller og pårørende til tidligere asbestarbejdere kan være i risikozonen for at udvikle lungehindekræft, men pårørende kan ikke få arbejdsskadeerstatning, hvis de bliver syge på grund af asbesten. Det skal laves om, lyder kritikken.
I januar mistede Helle de Neergaard og hendes søster deres mor til kræft. Hun døde af den sjældne lungehindekræft, der typisk opstår på grund af asbest fra for eksempel byggepladser.
- Min mor har været hjemmegående hele sit liv, og har passet os børn og vores far, som har været murerarbejdsmand, fortæller Helle de Neergaard.
Moren vaskede det arbejdstøj, som faren havde på, og det er formentligt derfor, hun har fået sygdommen. Det ved døtrene og videnskaben i dag - her mange år senere.
- Så har hun stået med hans arbejdstøj og har vasket det, og så er det der igennem, efter hvad vi har fået fortalt af lægerne på sygehuset, at hun har fået lungehindekræft, siger Helle de Neergaard.
Kræftens Bekæmpelse holdt i dag informationsmøde for pårørende til asbestarbejdere. Helle de Neergaard havde derfor taget turen til Aalborg fra Fredericia for at deltage i mødet. Kræftens Bekæmpelse vil sætte fokus på de pårørende og efterladtes rettigheder.
- Der er kommet en ny undersøgelse, der viser, at ud af dem i Nordjylland der har fået kræften, er det knap halvdelen af dem, der har gået og vasket tøjet. Derfor er der nu en helt konkret sammenhæng mellem at have været i familie med, og arbejdet med asbest, og derfor er det nu, at problemstillingen skal løses, siger Laila Walther fra Kræftens Bekæmpelse.
I Aalborg er det typisk eternit- og værftsarbejdere, og altså også deres ægtefæller og pårørende, der udvikler sygdommen. Det fortæller professor Øyvind Omland fra Arbejdsmedicinsk Klinik under Aalborg Universitetshospital.
- Det kan være nogle yderst få fibre, som man har været udsat for, for at man får sygdommen. Specielt hvis man ryster arbejdstøj, hvor der er asbestfibre på overfladen, så kan disse drysse af, og de er meget små og vejer ikke ret meget, så man kan indånde dem, og hen ad vejen udvikler man den sygdom, der kaldes lungehindekræft, siger Øyvind Omland.
Der kan gå op til 50 år fra man indånder asbest til sygdommen viser sig.
- Vi er rigtig bekymrede for det, for vi har set hvordan sygdommen langsomt nedbrød min mor, siger Helle de Neergaard.
Selv om Helle de Neergaards mor blev syg af asbest, fik hun afslag på arbejdsskadeerstatning. Kræftens Bekæmpelse håber, at reglerne på området bliver lavet om.