LIGE NU:

Pas på traktoren

Foråret betyder med travlhed for landmændene - gyllevogne og traktorer er kommet ude i det fri. Det skaber livsfarlige situationer på de nordjyske landeveje, og derfor rådes bilister nu til at være ekstra opmærksomme.

Når Erling Rafn sidder bag rattet i den store traktor, er det altid med en vis bekymring. Han fylder nemlig godt på vejen, og det betyder, at han trækker køer bag traktoren. Køer, som kan blive farlige.

- Det typiske er, hvis der er biler, der kører bagved, der ikke tør overhale, så danner vi jo en lang kø - og hvis en af dem, der kommer bagved så vil overhale mig lige pludselig - så er det, de farlige situationer opstår, siger Erling Rafn.

De lange køer betyder, at folk længere nede i køen ikke kan se, om traktoren blinker til venstre. Og derfor kan de under en overhaling risikere at blive ramt af en venstresvingende traktor. Ved Diget Maskinstation, hvor Erling er traktorfører, oplever lederen, at bilisterne simpelthen er for nervøse for de store landbrugsmaskiner.

- Mange bilister er bange for os, fordi vi fylder lidt meget. Ofte er det jo lidt irriterende, for vi prøver at lave god plads til at de kan overhale - men de tør bare ikke gøre det, siger Mogens Sørensen.

Fra 2008 til 2012 var 67 nordjyske bilister involverede i trafikuheld med en landbrugsmaskine, hvoraf seks bilister blev dræbt. Ifølge Rådet for Sikker Trafik bliver bilisterne overraskede over køretøjernes noget anderledes adfærd på vejene.

- Det bliver nogle alvorligere ulykker der sker, end når to personbiler støder sammen, siger Søren Troels Berg, der er specialkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik.

I førerhuset er Erling Rafn lige så træt af de farlige situationer som bilisterne.

- Jeg udfører jo bare mit arbejde. Jeg er ikke ude på at genere nogen, bare fordi jeg kører her, siger Erling Rafn.

Erling Rafn og Mogens Sørensen har nogle råd til bilisterne, så de farlige situationer bliver undgået:

- Overhal så snart, du kan komme til det, så du ikke skaber kø

- Lad være med at placere dig lige bag gyllevognen - så kan chaufføren nemlig ikke se dig

- Hvis du kører bagerst i en kø og vil overhale, så vær meget opmærksom på, om traktoren blinker

- Vær generelt opmærksom og vis hensyn