Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Pelsdyravlere til kamp mod 3F

Den nordjyske minkbranche vil ikke imødegå fagforeningens krav om at indgå en overenskomst, selv om det kan betyde, at avlerne ikke kan levere deres skind til deres vigtigst afsætningskanal, Kopenhagen Fur.

Formanden for de nordjyske pelsdyravlere, Karsten Beltoft Jørgensen, er en af 50 af landsdelens 500 pelsdyravlere, som har modtaget et brev fra 3F med krav om at skrive under på en overenskomst.

- Fagforeningen tror åbenbart, at de kan diktere vores branche, men det vil vi ikke være med til, siger Karsten Beltoft Jørgensen.

Den holdning kan koste branchen dyrt. Hvis avlerne ikke retter ind, er fagforeningen i yderste konsekvens parat til at forhindre pelsdyravlerne i at afsætte deres skind hos deres vigtigste køber, Købenshavns Minkauktion Kopenhagen Fur.

- Den branche her har en lav organisationsgrad, og der skal være ordnede forhold. Hvis der skulle være nogle, der ikke vil lave en aftale, kan det i sidste ende blive konsekvensen, at vi etablerer en sympatikonflikt, så de ikke kan aflevere deres skind til Kopenhagen Fur, fortæller forhandlingssekretær i 3F Vagn Henriksen.

Kopenhagen Fur er dækket af en overenskomst og må ifølge reglerne ikke modtage skind fra konfliktramte leverandører. Ifølge direktør Torben Nielsen er splittelsen en bombe under den danske minkbranche, der, hvis den sprænger, kan rykke auktionshuset med 400 jobs til udlandet.

- Hvis sympatikonflikten bliver en realitet, og vi ikke kan modtage store mængder skind, så kan vi i yderste tilfælde blive tvunget til at flytte job til udlandet, udtaler Torben Nielsen.

Ifølge Karsten Beltoft Jørgensen så vil pelsdyravlerne ikke lade sig skræmme. Hvis ikke de kan få lov til at sælge deres skind herhjemme, må de søge muligheder i andre lande.

- Vi har ikke tænkt os at give op, selv hvis vi ikke får lov til at sælge til Kopenhagen Fur. Så vi i stedet sælge direkte til udlandet, siger han.

3F tror ikke på minkbranchens trussel og forventer at pelsdyravlerne i sidste ende vil være med til at lave en overenskomst.