PET-betjent ramt tre gange under smugleraktion
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Specialuddannet betjent meldes uden for livsfare efter skudepisode i Ålbæk Havn. Under aktionen søndag blev en formodet narkosmugler dræbt.
En specialuddannet betjent fra PET's aktionsstyrke, AKS, blev alvorligt såret, da betjente fra Nordjylland og AKS sent søndag slog til mod en bande af formodede narkosmuglere i Ålbæk Havn i Nordjylland.
Ifølge PET blev betjenten ramt af tre skud og alvorligt såret. Betjenten er angiveligt ramt i lyske, ryg og arm, men han var mandag morgen uden for livsfare.
Aktionen begyndte søndag aften, da politiet ville anholde en gruppe narkosmuglere.
Skuddene blev affyret i forbindelse med, at en gruppe formodede narkosmuglere i en båd forsøgte at stikke af fra en anholdelsesgruppe fra politiet i den nordjyske havn, der ligger mellem Skagen og Frederikshavn.
- Under flugten opstod der skudveksling mellem politiets anholdelsesgruppe og gerningsmændene, oplyser politiet i en pressemeddelelse.
Under aktionen blev en af de formodede smuglere dræbt, en anden såret, mens en tredje er anholdt. Nordjyllands Politi fremstiller den anholdte i grundlovsforhør i løbet af mandagen.
Larmen fra aktionen fik flere Ålbæk-borgere ud på gaden, oplyser DR Nordjylland.
- Vi blev vækket af helikoptere, og så gik vi ud på gaden for at se, hvad der foregik. Vi kunne se, at der var en masse politi, og der var en masse forvirring, fordi ingen vidste, hvad der var sket, siger den lokale havnefoged Birte Vadsager til radioen.
Palle Kristensen, som bor tæt ved havnen, har svært ved at forstå, hvordan en politiaktion kunne ende med skud i den lille by.
- Det havde vi nok ikke lige forestillet os. Ålbæk er jo en stille og fredelig by, og havnen er et samlingspunkt, hvor der færdes folk tidligt og sent, siger han til DR.
Selve skudepisoden efterforskes nu af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, og der vil mandag eftermiddag blive afholdt et pressemøde i Aalborg om sagen.
PET's aktionsstyrke består af specialuddannede politifolk. Til tider omtales styrken også som politiets antiterrorkorps. En af gruppens kompetencer er blandt andet at slå til mod terrorister.
Gruppen er derudover blandt andet uddannet til at håndtere farlige gerningsmænd og gidselsituationer.
FAKTA: PET's hårde hunde i nordjysk skudsag
Aktionsstyrken kaldes også antiterrorkorpset og bruges jævnligt til anholdelser i større narkosager.
Aktionsstyrken var søndag aften indsat i Ålbæk i Nordjylland i forbindelse med en politiaktion, som endte med skyderi.
* Styrken kaldes AKS og er nærmest politiets elitekorps, i hvert fald når det drejer sig om de fysisk og psykisk mest krævende opgaver.
* Organisatorisk hører specialenheden under Politiets Efterretningstjenestes sikkerhedsafdeling.
* Specialet er at klare de såkaldt skarpe situationer. Hvis der opstår en terroraktion, eller hvis der er taget et gidsel, er det Aktionsstyrken, som tilkaldes.
* Specialisterne er beslægtet med særlige afdelinger i forsvaret, som også indsættes til de vanskeligste opgaver.
* De har blandt andet trænet i at håndtere gidselsituationer på skibe og andre steder, og medarbejderne er udstyret med de mest avancerede våben.
* AKS medvirker også ved det, der kaldes særligt farlige anholdelser, og det er tilsyneladende til denne kategori, opgaven i Ålbæk hører.
* Jævnligt er AKS med, når der skal ske anholdelse i store narko- og våbensager.
* Men afdelingen deltog også i forbindelse med klimatopmødet i København i 2009 og havde til opgave at sikre havnen og lufthavnen, fremgår det af en årsberetning fra PET.