Pia er vild med jobbet – men i fremtiden kommer der til at mangle tusindvis af hendes slags
Hvis ikke der bliver gjort noget, så vil der om otte år mangle 16.000 SOSU-assistenter.
Fremskrivninger spår, at der kommer til at mangle tusindvis af SOSU’er, hvis det nuværende forhold mellem personale og ældre skal bevares.
60-årige Pia Hansen doserer omhyggeligt plejehjemsbeboernes medicin. Hun er SOSU-assistent og fejrede sidste år 30-års jubilæum på Birkelse Plejehjem.
Det er fællesskabet, de omskiftelige og komplekse arbejdsopgaver og ikke mindst kontakten til borgerne, der gør, at hun stadigvæk brænder for jobbet og glæder sig til at køre på arbejde hver dag.
- Personen mig kan godt lide at være sammen med andre mennesker og gøre noget for andre mennesker. Jeg brænder virkelig for det. Det giver så meget tilbage til en selv, siger Pia Hansen.
Hver tredje social- og sundhedsansat er ifølge FOA i dag over 55 år og har derfor snart mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Problemet er bare, at efterfølgerne til Pia Hansen ikke står på spring i kulissen.
Kan være et chok
Kommunernes Landsforening spår, at der på landsplan bliver behov for 109.000 SOSU’er i 2030 grundet stigningen i antallet af ældre. Men fortsætter udviklingen, er der kun 93.000 til rådighed. Det betyder, at der om otte år kommer til at mangle 16.000 SOSU’er.
Hos regeringen er de opmærksomme på problemstillingen, og her ønsker de særligt, at der skal større fokus på at fastholde eleverne på SOSU-uddannelserne.
- Nogle steder har vi rigtig mange kvinder med indvandrerbaggrund, som er i gang med uddannelsen, som ikke taler dansk på et ordentligt niveau. Det gør, at de kommer i problemer, når de kommer ud til fru Hansen. De skal have noget mere hjælp til danskundervisningen, siger børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S) og fortsætter:
- Flere unge oplever det også som et chok at komme ud at arbejde med en dement 82-årig, og de skal have mere støtte til at blive i deres praktik. Det er noget af det, vi skal tale med arbejdsgiverne om.
Stort frafald
48 procent af eleverne på SOSU Nord droppede i 2022 ud af hovedforløbet på social- og sundhedsassistentuddannelsen. På landsplan var tallet 52 procent.
Har man fra politisk side siddet på hænderne i forhold til den her problemstilling?
- Generelt har vi uddannelsespolitisk alle sammen interesseret os for meget for, at alle fik en lang akademisk uddannelse og for lidt for, at vi også har brug for folk, der arbejder praktisk med mennesker og materialer. Hvis man tror, at det er let at tage uddannelsen, så forstår jeg godt, man bliver overrasket. Særligt når man kommer i praktik og oplever, hvad det vil sige at arbejde med plejekrævende ældre, siger Mattias Tesfaye.
En af dem regeringen og ikke mindst de ældre kan regne med fremover er Pia Hansen. Om fire år kan hun gå på pension. Faget ligger nemlig dog så dybt i hende, at hun ikke stopper foreløbigt.
- Jeg tror ikke, at jeg kommer til at slippe det helt. Hvis ellers fysikken vil, så fortsætter jeg på en eller anden måde. For jeg tror ikke, at jeg kan lade være, siger hun med et smil.