Pirateri skal bekæmpes med fiskeri
Et samarbejde mellem erfarne nordjyske fiskerieksperter og somaliske iværksættere tog i dag et vigtigt skridt fremad
Minister for udviklingsbistand Christian Friis Bach var begejstret, da en gruppe nordjyder og somaliske flygtninge præsenterede deres fælles projekt. Projektet skal give Somalia et løft, både økonomisk og uddannelsesmæssigt, og så skal det give lokalbefolkningen en anden levevej end pirateri.
- Piraterne er trængt tilbage, og nu skal vi have skabt en ordentlig levevej for lokalbefolkningen. Det her projekt jeg gerne vil være en form for ambassadør for, lyder de rosende ord fra ministeren efter besøget i Frederikshavn.
Det er en gruppe somaliske flygtningen der har kontaktet de rutinerede, nordjyske kræfter. Uafhængigt af hinanden er der kommet tre henvendelser om hjælp til at starte fiskeriet op langs den 2720 kilometer lange kyst.
Men det er ikke en nem opgave at etablere et bæredygtigt, rentabelt fiskeri. Det kræver både viden, erfaring, opmåling til søkort, fiskeribeskyttelse og meget mere.
- Det er ikke bare at komme ned med et skib med en gammel dieselmotor og en brugsanvisning og så sige "Værsågod." En stor del af befolkningen er analfabeter og har ikke nogen uddannelse, så det skal vi også bringe ind i projektet, siger Ulrik Jes Christensen, der med sit firma CATch-Fish rådgiver om fiskeri.
Faisal Jama er en af projektmedarbejderne, der skal være med til at binde erfaringen fra Nordjylland sammen med de praktiske opgaver i Somaliland, hvor der ikke er en stor tradition for fiskeri, selvom ressourcerne i farvandet er så store, at udenlandske fiskeskibe gerne lægger kursen forbi.
- Der er ikke mange der tænker på fiskeri, hverken som fødevare eller som eksportpotentiale. Vi håber, at det her projekt kan komme i gang hurtigst muligt. Det vil have stor betydning, ikke bare økonomisk, men også uddannelsesmæssigt og som en vej væk fra pirateri, siger Faisal Jama.