Politiet er på vejene hele ugen: Vil have dig til at lette foden fra speederen

Foto: Per Frank Paulsen

00:24

1 af 2

Politiet har øget kontrol på veje med høj hastighed og mange uheld hele ugen.

I næsten halvdelen af alle dødsulykker med en personbil involveret kørte føreren hurtigere end tilladt, og der er således en mere end klar sammenhæng mellem høj fart og alvorlige ulykker.

Det sætter politiet i hele landet, sammen med Sikker Trafik, der står bag kampagnen "Sænk farten - en lille smule betyder en hel del", fokus på, når de gennem hele den kommende uge øger hastighedskontrollerne på de danske veje.

Formålet er at sænke farten på de danske veje, og dermed på sigt nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken. Kontrollerne kommer primært til at foregå på uhelds- og hastighedsbelastede vejstrækninger, og derudover vil politiet have et præventivt kontroltryk på andre vejstrækninger.

Høj hastighed betragtes i sagens natur som hastigheder højere end det tilladte, men høj hastighed er også når man kører hurtigere end vejforholdene tillader. Det kan være i voldsom regn, tåge, isglatte veje eller ved lav sol, og specielt på motorvejene er høj hastighed i forhold til vejforholdene en ulykkesfaktor.

Fakta: Hvorfor sætter politiet ind mod høj hastighed?

  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
  • I næsten halvdelen af alle dødsulykker med personbil i 2015 kørte føreren over hastighedsgrænsen.
  • I byerne kan selv små hastighedsoverskridelser medføre meget alvorlige personskader hos fodgængere og cyklister, hvis de påkøres.

Forsiden lige nu