Foto: Camilla Rønde / Ritzau Scanpix

Politiet på gaden hele næste uge: Kontrollerer cykler og knallerter

Politiet holder i næste uge øje med høj fart og risikoadfærd på landets cykelstier.

Politiet over hele landet vil fra mandag være på gaden for at kontrollere cykler og knallerter. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet var i starten af januar massivt til stede på skolevejene landet over, men nu er kontrollen altså bredere rent geografisk. Og mens bilister naturligvis skal overholde alle fartgrænser og færdselsregler, er det ikke dem, politiet primært vil hive til side.

Fokus er på de bløde trafikanter, fordi de udgør en meget betydelig del af de hundredevis af personer, der hvert år kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken, og det tal ønsker man at reducere.

Læs også 62 nordjyske sigtelser efter skoletrafikkontrol

I 2016 var det helt præcist 31 cyklister og otte knallertførere, der blev dræbt i trafikken mens yderligere 806 cyklister og 296 knallertførere kom til skade. I en stor del af ulykkerne var risikobetonet adfærd hos de bløde trafikanter medvirkende til, at ulykkerne skete, og det er også denne adfærd, politiet med deres kontrol håbet at kunne ændre.

Hvad angår knallertførere er det specielt farten, der er et risikomoment. Knallerter, der kører for hurtigt, udgør en risiko for føreren selv, men kan også skabe utryghed for cykler og gående.

Hos cyklister er det i høj grad tendenser til at "overse" rødt lys, fodgængerfelter og fortove, man hos politiet vil være opmærksomme på. Derudover vil man også slå ned på nogle cyklisters manglende hensyntagen til andre cyklister.