LIGE NU:

Politiker og tidligere brandmand om PFOS-sag: - Med det samme fik jeg nogle billeder på nethinden

Jørgen Rørbæk Henriksen (S) ønsker større undersøgelse af giftigt brandskum. Det samme gør de konservatives Per Larsen og kræver sundhedsministeren på banen.

Øget risiko for kræft. Mistanke om hormonforstyrrelser. Forhøjet kolesterol.

Det er bare nogle af de konsekvenser for helbredet, som brandslukningsskum indeholdende fluorstoffet PFOS mistænkes for at have.  

- Vi ved jo, at stoffet har været her i to årtier, så det kan man ikke være andet end bekymret for, siger Jørgen Rørbæk Henriksen (S), medlem af klima- og miljøudvalget i regionsrådet.

OM STOFFET

Han husker tydeligt dagen, hvor udvalget blev orienteret om PFOS-sagen, der startede for alvor i Korsør i foråret 2021, hvor rekordhøje niveauer blev målt i spildevandet. Det kom fra brandskum brugt til øvelser på den lokale brandskole. 

Som tidligere Falck-redder og deltidsbrandmand har Jørgen Rørbæk Henriksen selv brugt den giftige skum.

- Med det samme fik jeg nogle billeder på nethinden. Det er dét skum, vi har brugt. Især til øvelser i Rørdal og Hvims.

Brandskolerne ved Aalborg og Frederikshavn er to af de 21 steder i Nordjylland, som nu skal undersøges nærmere for forurening

- Jeg er bekymret for borgere, der har boet i nærheden af stederne og ikke mindst det personale, der har håndteret det her skum, siger Jørgen Rørbæk Henriksen (S).

DISSE NORDJYSKE ADRESSER SKAL UNDERSØGES

Det har været kendt af myndighederne siden år 2000, at skummet er farligt. Her begyndte man ifølge Danske Regioner at udfase PFAS (hvor PFOS hører under) efter fund i miljøet.

I 2007 stoppede salget af den giftige type brandskum, men det har været anvendt i Danmark indtil 2011.

DERFOR SKAL DET UNDERSØGES

Minister må på banen

Per Larsen er sundhedsordfører i Folketinget for De Konservative. Han har fulgt sagen fra Korsør, hvor stoffet er endt i kroppen på næsten 200 mennesker, inklusive børn, der har spist kød fra græssende køer i området med PFOS-forurening. 

- Jeg håber virkelig ikke, at brandmænd har det på samme måde i kroppen og bliver ramt som de mennesker, der har spist kød fra de græssende køer, siger Per Larsen.

Sundhedsordfører Per Larsen (K) mener, at man straks bør se på spildevandet og det generelle vandmiljø i de berørte områder.
Sundhedsordfører Per Larsen (K) mener, at man straks bør se på spildevandet og det generelle vandmiljø i de berørte områder.

For at få klarhed ønsker han, at sundhedsministeren skal på banen.

- Det handler om, at vi skal have en kortlægning af, hvor stor en koncentration af stoffet som brandmændene har i kroppen, hvis de har det. Og hvor faretruende det er. Samtidig skal vi sørge for at få eventuel forurening inddæmmet på de pågældende lokationer, siger Per Larsen.

quote Sagen kan blive stor, den kan blive rigtig stor, desværre.

Jørgen Rørbæk Henriksen (S), medlem af regionsrådet

- Nationalt problem

Jørgen Rørbæk Henriksen mener også, at det vil være en fordel at få samlet og systematiseret test af nuværende og tidligere brandmænd, der har håndteret skummet. 

- Jeg har overvejet at få taget en blodprøve hos min egen læge. Nu må vi se, hvad der bliver meldt ud på nationalt plan. For det er et nationalt problem. Det gælder ikke kun Nordjylland, siger Jørgen Rørbæk Henriksen.

Det kan man gøre