LIGE NU:

Politikere indfører topskat for storfiskere: - Det er en trist aftale

En ny fiskeriaftale lægger ekstra afgift på de største fiskere i Danmark.

Tirsdag aften faldt en aftale på plads for dansk fiskeri, hvor samtlige partier i Folketinget er blevet enige om at hæve afgifterne for de største fiskere.

Aftalen betyder, at fiskere fremover bliver straffet økonomisk, hvis de omsætter for mere end 25 millioner kroner om året. I dag betaler fiskerne en afgift på fire promille af omsætningen, og den sats forbliver uændret op til de 25 millioner kroner - men derover stiger afgiften til seks promille. 

Mens flere politikere tirsdag aften glædede sig over, at aftalen blev en realitet, vækker den onsdag ikke den store begejstring hos de nordjyske fiskere.

- Det er trist, at der bliver lavet sådan en aftale, lyder den umiddelbare reaktion fra Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening.

- Men bare det så kan skabe lidt ro for fiskeriet. For det har vi brug for - ro. Og skal vi så betale de seks promille, kommer vi nok også over det. Men alt det, der bliver lavet på området, minder lidt om salami-metoden, hvor politikerne hele tiden skærer en skive og skære en skive. Nu skal det snart være nok, uddyber Niels Kristian Nielsen. 

Pengene tilbage til fiskeriet

Men spørger man en af politikerne bag aftalen, Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup, er der meget at glæde sig over i aftalen, som også indeholder et bundfradrag på 500.000 kroner.

Det vurderes, at der vil ryge 7,5 millioner kroner ekstra i statskassen hvert år fra fiskeriet med den nye aftale. Men pengene forsvinder ikke fra fiskeriet - de skal nemlig bruges på udvikling, digitalisering, uddannelse og forskning til gavn for alle fiskere.

- Jeg synes, det er en rigtig fornuftig og retfærdig aftale, vi har fået. Fornuftig, fordi den skaber økonomi til at udvikle hele dansk fiskeri, og retfærdig, fordi vi gør det sådan, at de bredeste skuldre også bærer mest, siger Simon Kollerup.

- Overskuddet i dansk fiskeri har gjort, at der nu i en lang årrække har været penge til udvikle fiskeriet, men den udvikling skal komme til alle til gode - ikke kun de store. Så vi giver pengene tilbage til fiskeriet, men mere retfærdigt fordelt.

Konkret skal de ekstra millioner, de nye afgiftssatser genererer til statskassen, blandt andet bruges på at udvikle redskaber til lettere at udfylde fangsrapporter for fiskere med læse- og skrivevanskeligheder og at udvikle et mærke for skånsomt fangede fisk. 

Det bliver dyrere at være storfisker. Et enigt folketing har besluttet at hæve afgifterne for de største fiskefartøjer.