Politikere vil kompenseres for tabt arbejde
I Vesthimmerland Kommune besluttede Økonomiudvalget for kort tid siden at vedtage nye regler, der forbedrer kommunalpolitikernes mulighed for at få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Det sker, fordi Politikerne mener, at de har fået for meget at lave i forhold til den løn de får.
Økonomiudvalget i Vesthimmerland Kommune vil kompensere politikerne for tabt arbejdsfortjeneste ved blandt andet studieture og borgermøder.
En menig byrådspolitiker får i omegnen af 100.000 kroner om året for sit arbejde.
Mange af dem bruger al deres fritid og endda også en del af deres arbejdstid på det politiske arbejde og i Vesthimmerland Kommune, har Økonomiudvalget nu besluttet, at politikerne lettere skal kunne få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, når politikken går ud over deres civile job.
- Man skal ikke blive kommunalpolitiker for pengenes skyld, men der skal også være rimelighed til. Der må være et rimeligt forhold mellem det arbejde politikerne laver og det honorar de får for arbejdet, siger borgmester Knud Kristensen (Kons.) der er formand for Økonomiudvalget.
Knud Kristensen henviser til de bestemmelser i Styrelseslovens §16, som Vesthimmerland Kommune nu tager i brug.
Bestemmelsen består af en række underpunkter, der handler om godtgørelser, og kommunen har allerede i 2014 vedtaget en række af punkterne.
Onsdag vedtog man så den såkaldte "litra f", der blandt andet giver politikerne mulighed for at søge om godtgørelse, hvis de deltager i forhandlinger med andre kommuner, deltager i seminarer eller studieture eller deltager i borgermøder, som er arrangeret af kommunen.
-Jeg bruger næsten al min fritid på kommunalpolitik og må ofte bede fri fra mit arbejde som lærer for at deltage i møder og når jeg gør det, bliver jeg trukket time for time i løn. Selvom penge ikke er grunden til, at jeg er politiker, synes jeg det er meget rimeligt, at jeg kan få godtgjort den tabte timeløn, når jeg faktisk arbejder for kommunen, forklarer Per Bisgaard (Venstre).
I Hjørring Kommune bakkes kollegerne fra Vesthimmerland op af Peter Duetoft (Soc. Dem.), der har brugt en stor del af sit liv på politik.
- Med kommunalreformen gik vi i Hjørring fra 80 kommunalpolitikere til 31 og opgaverne er jo de samme. Ja faktisk er der kommet flere til. Og det er næsten umuligt at forvente, at et medlem af Økonomiudvalget skal kunne sætte sig grundigt ind i kommunens samlede budget på henved 1000 sider i sin fritid. Så faktisk har kommunalreformen måske gjort noget lettere rent administrativt, men i forhold til borgerindflydelse har den kun gjort det værre, siger han.
Peter Duetoft foreslår at gøre kommunalpolitik til et decideret deltidsarbejde, men mener samtidig, at de næppe kan lade sig gøre at skaffe opbakning til ideen:
- Generelt er opfattelsen jo den, at politikere bare er nogle der tager og tager, så det bliver nok vanskeligt at skabe flertal for en idé af den karakter, men man kunne jo i stedet gøre som i Folketinget, hvor politikerne har assistance af sekretærer, der kan håndtere en række af de mere rutineprægede opgaver og hjælpe med at strukturere komplekse opgaver, lyder det fra Peter Duetoft.