Politisk analytiker: Uenighed om Støjberg-sag skaber ikke splid mellem nordjyske folketingsmedlemmer
Efterspillet bliver alvorligt for daværende udlændinge- og integrations-minister Inger Støjberg (V) i sagen om de ulovlige instrukser, hun gav i sagen om adskillelse af asylpar. Størstedelen af Folketingets partier stemte for en rigsretsag - Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og løsgænger Lars Løkke Rasmussen stemte imod. Internt i Venstres nordjyske Folketingsgruppe, der tog stilling i dag, har fire medlemmer stemt for - mens Prbeen Bang Henriksen som den eneste har stemt imod.
TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev vurderer ikke, at uenigheden i Inger Støberg-sagen mellem Preben Bang Henriksen og de fire andre nordjyske Venstre-medlemmer på Christiansborg fører til interne stridigheder i fremtiden.
Et stort flertal i Folketinget stemte torsdag for at lade tidligere udlændinge- og integrations-minister Inger Støjberg (S) komme for en rigsret. Det sker efter sagen fra 2016, hvor Støjberg, der til daglig bor i Hadsund, udsendte en pressemeddelelse, hvori hun slog fast, at alle asylpar, hvor af den ene part var under 18 år, fremover ville blive skilt ad.
Den praksis har sidenhen vist sig at være ulovlig.
Fire af Venstres fem nordjyske folketingsmedlemmer stemte torsdag for en rigsretssag. En af dem var Marie Bjerre, mens formanden for retsudvalget Preben Bang Henriksen, som den eneste af de nordjyske folketingsmedlemmer fra Venstre, stemte imod.
Skader ikke fremtidigt samarbejde
TV2 Nords politiske analytiker Søren Wormslev vurderer ikke, at uenigheden mellem Preben Bang Henriksen og de fire andre nordjyske Venstre-medlemmer på Christiansborg fører til interne stridigheder i fremtiden.
- Jeg lægger mærke til, at de fem nordjyske folketingsmedlemmer fra Venstre alle taler om, at man skal være respektfuld over for hinanden, så jeg tror godt, at de vil komme til at kunne fungere sammen fremover, siger Søren Wormslev.
Den politiske analytiker mener heller ikke, at Preben Bang Henriksen skader sin politiske fremtid ved at gå imod flertallet i Venstres folketingsgruppe i forhold spørgsmålet om, hvorvidt der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg eller ej.
- Jeg tror, at Preben Bang Henriksen - med al respekt - er en ældre herre, som ikke rigtig har noget at miste, og jeg tror, at man anerkender, at folk kan nå til en forskellig konklusion, og at det er i orden. Og så skal man videre med arbejdet derefter, siger Søren Wormslev.
Uro i baglandet
Karsten Lauritzen og Preben Bang Henriksen er henholdsvis formand og næstformand i folketingsgruppen, og selvom sagen om Inger Støjberg måske ikke skaber store kløfter mellem de nordjyske medlemmer i Venstres folketingsgruppe, så kan sagen giver uro i det nordjyske bagland.
- Jeg har set en opdatering på Facebook fra Pernille Roth, som er formand for Venstres organisation i Nordjylland, hvor hun skriver, at det er godt, at der stadig er Preben Bang Henriksen, man kan stemme på i Nordjylland ved næste valg, hvis man vil stemme på Venstre, så det kan godt være, at der er lagt op til et slagsmål i Venstres organisatoriske bagland efter denne sag, siger Søren Wormslev.
Støjberg kan ryge ud af Folketinget
Rigsretssagen mod Inger Støjberg kan skade hendes muligheder for at fortsætte i Folketinget. Hvis hun bliver kendt skyldig i den første rigsretssag i 28 år, kan hun blive tvunget til at forlade Christiansborg.
- Hun vil kunne fortsætte i politik, så længe sagen kører. Hvis hun bliver fundet skyldig, og hvis hun bliver idømt en frihedsstraf, så vil der nok ske det, at hun bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget og må træde ud. Men hun vil have mulighed for at stille op igen og blive valgt, hvis ellers vælgerne vil det, siger Søren Wormslev.