LIGE NU:

Politisk strid om moms-millioner

Hjørring Kommune risikerer at skulle hive ekstra 19,2 millioner kroner op af kommunekassen for at give dem til Nordsøen Oceanarium - det tidligere Nordsømuseum. Pengene er nemlig slet ikke kommunens, mener Nordsøen Oceanarium.

- Nordsømuseet forsikrede sig i sin tid på alle leder og kanter, og det betød, at hvis skaden skulle ske, som den jo altså gjorde, så var man også forsikret på momsen. Det er en forsikring, museet selv har tegnet og betalt. Den har selvfølgelig været lidt dyrere, og jeg kan i dag slet ikke få ind i mit hoved, hvorfor nogen mener, at den, der har tegnet og betalt forsikringen, ikke skal have forsikringssummen, når den så bliver udbetalt, siger Viggo Bilde (Lokallisten) som formand for bestyrelsen i Nordsø Oceanarium.

Det tidligere Hirtshals Byråd besluttede i sin tid, at det var Nordsøen Oceanarium, der skulle have alle penge fra forsikringsselskabet.
Nu stiller Hjørring Kommune og flere politikere i byrådet spørgsmål ved, om den beslutning overhovedet er lovlig.

- Beslutningen er blandt andet blevet taget på et lukket møde, og der er i det hele taget mange tvivlsspørgsmål i sagen, som, jeg ikke føler mig overbevist om, er belyst ordentligt. Jeg vil derfor ikke være med til at tage beslutningen om bare at sende de 19,2 millioner kroner tilbage til Hirtshals, hvis det viser sig, at nogen vil have sagen videre til Tilsynsrådet, og man så der finder ud af, at beslutningen fra Hirtshals er ulovlig, siger Socialdemokraternes gruppeformand og medlem af byrådet i Hjørring, Arne Boelt.
Han vil i stedet gerne være med til at indgå en politisk forhandling omkring de mange millioner kroner, som, han mener, kan gøre gavn mange steder i kommunen.
- Det er jo svært at forsvare overfor borgerne, der vil komme til at opleve det som serviceforringelser, hvis vi skal hive pengene op til Nordsøen Oceanarium. Vi kommer jo ud i store overskridelser af budgettet, og kommunen bliver så i sidste ende straffet i form af, at overskridelserne trækkes fra i næste tilskud fra staten, så det kommer til at kunne mærkes som besparelser i hele kommunen, også på servicen i f.eks. børnehaver.

Arne Boelt åbner dog op for en alternativ løsning efter politiske forhandlinger.
- Jeg vil godt være med til, at nogle af pengene bliver frigivet til Nordsøen Oceanarium, men det kommer til at betyde at resten af pengene skal være med til at "holde hjulene i gang" i hele Hjørring Kommune som finansiering af f.eks. nogle af de byggeprojekter, vi gerne vil have i gang, siger Arne Boelt.

Det, mener Viggo Bilde, der også er medlem af Hjørring Byråd, er, at blande tingene sammen.
- Det er ikke Nordsøen Oceanariums opgave at drive aktiviteter i Hjørring, opgaven er at drive Nordsøen Oceanarium, og pengeproblemerne i Hjørring må løses på anden måde, siger Viggo Bilde.

Politikerne i Hjørring skal finde den rigtige plads til millionerne inden påske - eller til den tid tage stilling til, om Tilsynsrådet skal afgøre uenigheden.

Hverken borgmester Finn Olesen (Soc.Dem.) eller Venstres Per Harfeld ønsker på nuværende tidspunkt at kommentere sagen.