Foto: Bruno Stagsted

Præster bestemmer til begravelsen

Det er præsten og ikke de efterladte eller den afdøde, der har det sidste ord, når der skal bestemmes, hvad der synges og spilles ved en begravelse. Det provokerer nogle nordjyder.

"Om lidt bliver her stille" synger Kim Larsen i sin sang fra 1986. Den sang ønsker efterladte ofte at få gengivet i kirken til begravelsen af deres pårørende, men sangen er ikke altid velkommen.

Nogle præster mener, at et særligt ord i sangteksten er i strid med den kristne tro.

- Det, der er det største problem for mig, det er det lille ord "måske". "Vi ses måske igen", siger sognepræst Freddy Rask fra Bangsbostrand Sogn i Frederikshavn.

- Det strider imod det, som jeg forkynder i evangeliet, altså at vi ses engang igen. Vi har troen på det, fordi Kristus er død for os, og derfor tror vi på, at vi ses engang igen pga. det, han har gjort for os, siger Freddy Rask.

Derfor er sangen ikke en mulighed til begravelser, som han forestår. Heller ikke selv om det måtte være de pårørendes ønske. Men det er for deres eget bedste, mener præsten.

- Det er faktisk også for at trøste de pårørende. Så kommer de ud over den tvivl, der hedder måske/måske ikke, siger præsten.

Freddy Rask vil dog godt være med til at spille melodien, men teksten må ikke være med.

Musiker og Kim Larsen-kopi fra Frederikshavn, René Gerrick, bliver tit ringet op af folk, der vil hyre ham til at synge "Om lidt" til begravelser.

- Sagen betyder meget mere, end bare ord, for mange mennesker, og derfor mener jeg ikke, at præster kan tillade sig at fortolke og bestemme på de afdøde og de pårørendes vegne, siger René Gerrick.

Hør mere om debatten i aftens udsendelse kl. 19.30.