LIGE NU:

Praktikant: Jeg blev smidt ud

Russisk landbrugspraktikant beskylder sin danske arbejdsgiver for at fuske med lønnen.

- Der er han, siger Allan Busk og peger ud af vinduet i bilen.
Sammen med kollegerne fra 3F i Aalborg, er Allan Busk netop ankommet til Suldrup, hvor en russisk landbrugspraktikant har brug for hjælp. Klokken er 10 om formiddagen.

Russeren er angiveligt blevet smidt på gaden af sin danske arbejdsgiver, en bonde et par kilometer fra Suldrup.

23-årige Roman Yurko blev efter eget udsagn smidt på gaden kl. 4 i morges, efter at han i går henvendte sig til 3F om løn, som han mente, han ikke har fået udbetalt. Da arbejdsgiveren hørte dette, fik det ifølge Roman Yurko, arbejdsgiveren til at reagere prompte.

- Han smed mig ud, konstaterer han.

Herefter måtte han efter eget udsagn gå til Suldrup og stå og fryse indtil kl. 10 torsdag formiddag, hvor Allan Busk og kollegerne fandt frem til ham.

- Jeg kan blive rasende over, at man kan behandle andre mennesker sådan. Han har knoklet røven ud af bukserne, og så bliver han sat på gaden for at have været ved fagforeningen for at få sin løn, siger Allan Busk, næstformand hos 3F i Aalborg.

Mens Roman Yurko får varmen og en omgang morgenmad på et cafeteria, fortæller Allan Busk, at Romans sag langtfra er den eneste af sin slags. Ifølge ham findes der talrige eksempler på udenlandske landbrugspraktikanter, som bliver udnyttet og snydt i det nordjyske landbrug.

- Det handler typisk om, at de ikke får den løn, de skal have. Og når de så går til 3F for at få deres løn, så bliver de jaget væk (fra arbejdsgiveren, red.), siger Allan Busk.

Men Roman Yurkos danske arbejdsgiver, landmand Lars Lomholdt, kan ikke genkende billedet af, at han skulle have smidt Roman Yurko på gaden. Han er blot skuffet over hans opførsel.

Men er det okay at smide en medarbejder på porten?

- Han var ikke smidt på porten. Jeg havde lovet at køre ham til toget, men sagde så, at han selv måtte finde ud af at ringe til en kammerat eller tage en taxa. Det er jo ikke mit problem, siger Lars Lomholdt.
Samtidig forsikrer han, at Roman Yurko nok skal få udbetalt den løn, han måtte have til gode. Det kan han få med det samme!

Det er simpelthen et løfte fra dig?

- Det har det været hele tiden.

Roman Yurko kan nu se frem til en overnatning på hotel i Aalborg, inden turen i morgen går mod Rusland.

- Og der venter mine forældre på mig, siger han.