Preben Bang Henriksen om annulleret udbud: En super nyhed for Nordjylland

Udbuddet af fire miljøskibe skal genovervejes. Det kan komme til gavn for Nordjylland.

Det kan give nordjyske arbejdspladser, når udbuddet af fire miljøfartøjer skal genovervejes. Og det vækker glæde hos en af de nordjyske stemmer på Christiansborg. 

- Staten ønsker nu at overveje, om ikke der kan udbydes krigsskibe, der også kan klare miljøopgaver. Det vil være en rigtig fin løsning. Dels sparer man penge, dels er krigsskibe ifølge EU-reglerne undtaget fra internationalt udbud. Det betyder i realiteten, at Karstensens Værft i Skagen, Hirtshals Yard og Oerskov i Frederikshavn kan byde ind på disse skibe, så vi har en god chance for at få arbejdet til Nordjylland, fortæller Preben Bang Henriksen (V), der også er medlem af Folketingets erhvervsudvalg. 

Udbuddet af de tre mindre fartøjer samt et stort fartøj har en anslået værdi på omkring 400 millioner kroner. Genovervejelsen betyder nu, at de danske værfter har bedre chance for at få opgaverne, når de ikke bliver pressede af de internationale producenter af skibene. 

Selvom man er nået et skridt på vejen, så er der stadig nogle ting, man i følge Preben Bang Henriksen bør lave om i forhold til udbudsreglerne. 

- Det er fint, at man nu begynder at tænke kreativt fra myndighedernes side. Vi mangler dog fortsat et opgør med reglen om, at værfterne skal have erfaring fra tilsvarende byggeri indenfor de sidste 10 år for at komme i betragtning ved udbud. Den regel bør også ændres, fortæller Preben Bang Henriksen. 

Læs også Forlig: Fire nye miljøskibe skal genovervejes