Foto: Nicolai Hvass

Pres gav pote: Får adgang til millioner efter oversvømmelser

Indenrigsministeren har givet Frederikshavn og Hjørring kommuner tilladelse til ekstraordinært at bruge 18,4 millioner hver på klimaløsninger.

Store områder i Vendsyssel blev i oktober sidste år oversvømmet efter voldsomme regnskyl ramte. Et stort arbejde med at genetablere infrastruktur gik hurtigt igang, men efterfølgende faldt snakken på fremtiden: Hvordan skal vi forhindre at konsekvenserne af regnskyl i denne kaliber bliver så voldsomme? Og hvem skal betale?

Specielt i den økonomisk hårdt trængte Frederikshavn Kommune, men også i Hjørring var spørgsmålet relevant, og da Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard sagde, at hans dør stod åben for de trængte borgmestre, rottede Arne Boelt (S) fra Hjørring og Birgit Hansen (S) fra Frederikshavn sig sammen og lagde pres på ministeren.

Det pres har nu givet frugt. Begge kommuner har fået tilladelse til ekstraordinært at anvende låneadgang til 18.4 millioner hver til klimaløsninger, der skal forhindre oversvømmelser i fremtiden.

- Det glæder mig, at vi her finder en praktisk løsning på et uforudset problem, så vi i Frederikshavn Kommune kan lave nogle forbedringer til glæde for borgerne, udtaler borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit Hansen (S).

I Hjørring har man fået adgang til samme beløb som i nabokommunen og her betegner Arne Boelt (S) det som passende.

- Det er et fint beløb, men vi skal tænke en ekstra gang over hvordan vi bruger de penge, vi låner, siger han.

Samme overvejelser gør man sig i Frederikshavn, og her skal nogle af pengene faktisk bruges på et stykke undersøgende arbejde, der skal finde ud af om det er pumpe- eller digeløsninger, der er vejen frem eller om man måske skal finde bestemte marker, der skal tage fra når himlen åbner sig.