Prisfaldet på minkskind fortsætter: For syv år siden var prisen fire gange så høj

Danske minkavlere sælger fortsat deres skind med tab – og prisen bliver ikke bedre ved den igangværende auktion.

160 kroner. Så meget kan de danske minkavlere i snit få for deres skind ved den igangværende auktion hos Kopenhagen Fur.

Det er en pris, der efterlader minkavlerne med et tab på mellem 60 og 90 kroner. Pr. skind vel at mærke. Og en pris, der ikke er registreret lavere siden 1999 – og så er der ikke taget forbehold for inflation.

Lave priser presses ned af corona

Kopenhagen Fur afholder auktioner igen i august og september hvor de sidste skind af de mink, der blev pelset sidste december, skal sælges. Og hvis ikke priserne begynder at rette sig ud, når den tid kommer, kan mange minkavlere komme under økonomisk pres. Det fortæller Kennet Rønfeldt, virksomhedsrådgiver ved LandboNord.

-Mange avlere er klemt økonomisk. Det er ikke ret mange, der har nogle økonomiske muskler at spille med. Jeg fornemmer også, at nogle allerede har truffet beslutningen om, at ”nej, nu er det slut,” siger han.

Hos LandboNord gør medarbejderne hvad de kan for at hjælpe minkavlerne med eksempelvis at søge midler fra de statslige hjælpepakker til ansatte og faste udgifter.

-Men hjælpepakkerne gør det ikke alene, konstaterer Kennet Rønfeldt.

Det er, som så meget andet lige nu, coronapandemien, der skaber dønninger ind i minkbranchen og selvom pelsfabrikanterne i østen så småt er ved at have gang i produktionen igen, er kapaciteten stadig blot på 40 procent af det maksimale – og derfor er behovet for at indkøbe nye skind logisk nok lavere.

Og selvom antallet af indlagte og nysmittede i Danmark længe har været stabilt lavt, breder covid-19-sygdommen sig stadigt hastigt i specielt USA, men også i Asien er virussen igen ved at sprede sig flere steder.

- Udbruddet i Beijing og nu udsigten til en tredje fase af corona i Hongkong har igen skabt fornyet usikkerhed om udviklingen i den kommende tid, og udsigterne til en normalisering bliver hver gang lidt længere, udtaler Jesper Lauge Christensen, administrerende direktør i Kopenhagen Fur.

quote Toget er sat i stå lige nu, men jeg tror det hele vil rette sig så prisen kan ende på et rentabelt niveau igen

Erik Westergaard, minkavler, Gjøl

Nogle investerer – andre overvejer fremtiden

På Gjøl, Nordjyllands uofficielle mink-hovedstad, følger minkavler Erik Westergaard spændt med i, hvordan priserne udvikler sig på auktionerne. For ham er de lave priser bestemt en streg i regningen, men han er ikke klar til at smide håndklædet i ringen.

- Toget er sat i stå lige nu, men jeg tror det hele vil rette sig så prisen kan ende på et rentabelt niveau igen, lyder det fra Erik Westergaard.

- Det er nemt at give op – og man kan selvfølgelig blive tvunget til det - men jeg er parat til at investere i det over de næste par år.

Også han kollega, minkavler Frank Andersen, følger udviklingen tæt i den branche, som han har været en del af i over fire årtier.

-Jeg har været med i 35 år og det her er den værste krise, jeg kan huske, fortæller han.

Frank Andersen ejer to farme på Gjøl med tilsammen 2500 tæver. Fra næste sæson planlægger han dog at reducere produktionen med 40 procent – ligesom han allerede har set sig nødsaget til at afskedige en mangeårig medarbejder på de to farme.

-Vi aner ikke, hvor vi er henne og vi aner ikke, om vi kan sælge produktet. Hvis det kommer til at koste en million at lave den produktion her (dette års produktion, red.), så er det sgu svært at blive ved med at fylde penge i det, fortæller Frank Andersen.

Priser tog på himmelflugt – og styrtdykkede efterfølgende

For 20 år siden – i år 2000 – kostede et minkskind i gennemsnit 206 kroner. Det var et prisniveau, der holdt sig nogenlunde stabilt i små 10 år. Ja faktisk påvirkede den globale finanskrise ikke minkpriserne voldsomt og i 2009 kostede et minkskind stort set det samme: 203 kroner.

Pludselig tog priserne dog på himmelflugt og fire års konstante prisstigninger kulminerede i 2013 da prisen på et enkelt skind endte på 612 kroner.

Det var med andre ord gyldne tider for minkavlerne, men efter himmelflugten begyndte den nedtur, der i år ser ud til at ramme sit hidtidige lavpunkt. Prisen var i 2014 stort set halveret i forhold til rekordåret og efter flere år med skiftevise små stigninger og store fald kan et minkskind altså nu erhverves for den nette sum af 160 kroner.

Den globale produktion falder

En simpel model for prisen på en vare hedder udbud og efterspørgsel. Hvis udbuddet faldet, stiger prisen. Men det er ikke tilfældet, når det kommer til mink.

Den danske produktion ligger stabilt på mellem 17 og 18 millioner skind om året, men produktionen i resten af verden er faldet støt og verdensproduktionen i 2019 var således blot på 58,8 millioner skind mod 82,5 millioner i 2014 da det stadig var en god forretning at lave mink.


Seneste nyt

fra Nordjylland