Prisstigninger giver rekordår for landmændene
2017 bød på kæmpe prisstigninger på landmændenes produkter, og det har ført til rekordstore overskud hos svine- og mælkebønderne.
Det går rigtig godt for de nordjyske landbrug. Over nærmest hele linjen - lige fra mælkeproducenter til planteavlere - meldes der om fremgang, efter landmændenes organisation i Nordjylland, Agri Nord, tirsdag fremlagde deres årsregnskaber for 2017.
Ser man eksempelvis på et gennemsnitligt nordjysk landbrug med produktion af smågrise er der sket en gennemsnitlig fremgang i resultatet efter skat fra ca, 1,5 millioner kroner i 2016 til 2,4 millioner kroner i 2017.
- Det er en tiltrængt oplevelse, efter vi har havde et rigtig dårligt år i 2016. Opsvinger giver et kæmpe løft i økonomien for ejendommen og en genoprettet tro hos vores kreditorer om, at vi er værd at låne penge itl. Og så giver det et boost til motivationen, siger mælkeproducent i Nibe Bjørn Borup.
Det økonomiske opsving har ført til, at Bjørn Borup havde én million kroner i ekstra overskud. Opsvinget skyldes primært prisstigninger på det globale marked og en stor efterspørgsel på danske varer.
- Jeg er da glad. Og jeg håber at det kan vare ved, og at vi kan komme til at investere. Vi er kanondygtige til at få driftsresultater, og når vi så får en markant bedre pris, så giver det en bedre bundlinje. Og det var meget tiltrængt, for det har været nogle rigtige slemme år for landbruget generelt, siger formand i Agri Nord, Carl Christian Pedersen.
Det er især de landmænd, der beskæftiger sig med kvæg og svin, der har haft et godt år. Landmænd, der beskæftiger sig med mink- og kornproduktion er ikke blevet ramt af prisstigningerne på det globale marked og halter derfor stadig en smule bagud.