Foto: Iben Hedemann

Psykiske problemer efter fødsler

Psykiske problemer resulterede i sidste uge i, at en 20-årig kvinde fra Frederikshavn kvalte sin nyfødte søn og forsøgte at begå selvmord. Psykiske problemer i forbindelse med fødsler er ikke unormalt.

Ca. 60.000 børn bliver født om året i Danmark. For langt de fleste mødre går det godt, men nogle kvinder kan være særligt udsatte for at få det psykisk dårligt efter en fødsel. 

- Kvinder, som har en psykisk sårbarhed, måske en depression eller en maniodepressiv sygdom, de kan være særligt udsatte i fasen efter en fødsel, fortæller Jannie Nørnberg, som er overlæge på psykiatrisk afdeling i Aalborg.

Men den psykiske sygdom kan også opstå pludseligt og akut for folk, der ellers er uden for gruppen med størst risiko.

- Det er en form for sindssygdom, der kan opstå, og den kan komme ret hurtigt i sådan et efterfforløb, fordi kvinden kan være belastet af, at hun ikke har fået sovet. Vi ved, at man efter fødslen har mange hormonelle ændringer i kroppen, som også kan påvirke hjernen, siger Jannie Nørnberg.

Efter at have født, får op imod 10 procent af kvinderne en depression. For enkelte personer udvikler depressionen sig til en form for psykotisk tilstand, som man regner med, at en-to ud af 1000 fødende kvinder bliver ramt af. I yderst sjældne tilfælde kan mænd også blive ramt.

Sygdommen kan få kvinden til at tænke irrationelt, og derfor kan hun være til fare for sig selv og for andre. I værste fald får kvinden vrangforestillinger, der kan resultere i, at hun slår sit barn ihjel.

- Oftest vil der være nogle forklaringer nedenunder, hvor kvinden kan fortælle, at hun har gjort det fordi barnet skal hjælpes eller lindres. Eller at hun har troet at barnet var forgiftet eller besat, siger overlægen.

Aalborg psykiatriske afdeling forsøger forbyggende at være i kontakt med gravide, der kan være i risikogruppen for at udvikle psykiske problemer i forbindelse med fødslen.

- Hvis man ved, at kvinden har en depression eller en maniodepressiv sygdom, så kan de blive tilknyttet vores ambulatorium, så vi kan følge dem op til fødslen og efter fødslen. De kan have særlig brug for at tale med andre, og vi har mulighed for at give dem en god beskyttelse medicinsk. Men det kræver, at vi bliver introduceret for dem, slutter Jannie Nørnberg.