Foto: Bax Lindhardt, Scanpix

00:29

Rapshøsten i Nordjylland er truet af svampe

1 af 2

Rapshøsten truet: Svamp angriber gule marker

Et angreb af knoldbægersvamp står til at ødelægge store dele af den nordjyske rapshøst.

Den nordjyske rapshøst er i fare. De gule marker er hårdt angrebet af knoldbægersvamp og mange steder vil de landmændenes udbytte blive halveret. Andre steder bliver høsten endnu værre.

Svampeangrebet betyder at planterne visner i stedet for at modne. Det kaldes af landbrugsorganisationen Bæredygtigt landbrug for "de værste angreb, vi nogensinde har set".

- Selv marker med over 10 rapsfrie år er så voldsomt angrebet, at udbyttet stort set er ødelagt. Selv om markerne er svampesprøjtet i fuld blomstring, som hidtil har været anbefalingen, har det ikke været tids nok til at undgå angreb, udtaler Jørgen Evald Jensen fra Bæredygtigt Landbrug.

Han formoder, at det er det meget varme vejr i de første 14 dage af maj, der har givet svampen så gode betingelser, som de har fået. Sporene er blevet spredt, og markerne har formentlig været smittet i flere dage inden de er blevet sprøjtet. Og så har det været for sent.

- Det er en katastrofe, at vi på den måde kan risikere næsten at miste en hel afgrøde, og det sætter overvejelser i gang om, hvorvidt rapsdyrkningen skal fortsætte på nuværende niveau, siger Jørgen Evald Jensen og fortsætter.

- Det er i forvejen en meget omkostningstung afgrøde med de mange planteværnsbehandlinger, og skal der forsikres mod en sådan overraskende angreb, som vi ser i år, skal der simpel hen flere sprøjtninger og dermed flere omkostninger.