Refleks-tid: Refleksstafet skudt i gang i Nordjylland - fortsætter videre til København

For første gang nogensinde er årets "Refleksdag" i år ledsaget af et løb, der markerer ikke blot dagen i dag, "Refleksdag", men hele fire dage, når der løbes "refleksstafet" fra Nordjylland til hovedstaden.

Stafetløbet begyndte torsdag morgen, og TV2 Nords Mick Andersson mødte nogle af de første løbere i Brønderslev, der var stået tidligt op og havde hevet nogle timer ud af kalenderen for at løbe en tur i en god sags tjeneste.

Refleksstafet har et formål at lyse hele Danmark op og sætte fokus på synlighed i trafikken.

- Vi løber for en god sag, fortæller Peter Stavad, der er kunderådgiver i Sparekassen Vendsyssel, Brønderslev. Video: Mick Knive Anderson

- Det er en rigtig god sag, og så skal man jo alligevel holde formen ved lige. Og vi skal huske at få  lys på os selv, siger Peter Stavad, der er kunderådgiver i Sparekassen Vendsyssel, Brønderslev.

Han tilføjer, at stafetten samtidig er et godt formål, idet der samles penge ind til Børneulykkesfonden.

- Det er til børn, der desværre står i en kedelig situation, siger Peter Stavad.

Refleksstafetten skal bidrage til at sætte fokus på vigtigheden af at være synlig i trafikken efter mørkets frembrud. Samtidig samler løberne midler ind til Børneulykkesfondens initiativ, Legeheltene, der arbejder for at skabe aktiv leg og bevægelse for indlagte børn i Danmark.

Hele 15 ansatte fra Sparekassen Vendsyssel er med i løbet "Refleksstafet", og det er således bankfolk, der fra torsdag klokken 7 i Vrå og frem til det bliver mørkt ved Hobro løber med stafetten.

- Vi har slet ikke i tvivl om, at vi skulle sige ja til at være med, da vi fik muligheden, fortæller kommunikationsmedarbejder, Kirsten Mohr, der tilføjer, at hele ideen spiller godt sammen med Sparekassen Vendsyssels koncept om at tage samfundsansvar.

- Vi ved jo godt, at det ikke er den olympiske ild, vi løber med, men det er en fantastisk oplevelse, og det giver en speciel stemning at være med. Samtidig er vi med til at sætte fokus på sundhed, når folk løber, vi sætter fokus på et vigtigt emne, nemlig at sørge for at bruge refleks, så man kan blive set ude i trafikken, og endelig så har "Reflekstafetten" også velgørenheds-elementet, når der bliver samlet ind til Børneulykkesfonden, siger Kirsten Mohr fra Sparekassen Vendsyssel.

Mere end hver fjerde mener, reflekser er grimme

  • Undersøgelsen viser, at personer i aldersgruppen 18-35 år er særligt dårlige til at bruge reflekser. Her svarer kun 31 pct., at de bruger reflekser i efteråret og vinteren.
  • Mere end hver 4. i aldersgruppen 18-35 år svarer, at de reflekser er grimme, og at dette er en grund til, at de ikke bruger reflekser.
  • Region Syddanmark er igen i år Danmarks bedste til at huske reflekserne i den mørke tid. 50 pct. af de adspurgte husker reflekserne, inden de bevæger sig udenfor om efteråret og vinteren.
  • I den anden ende af skalaen finder man Region Hovedstaden, der for andet år i træk er landets dårligste, når det kommer til at bruge reflekser i trafikken. Kun 34 pct.  af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bruger reflekser i trafikken.

Refleks i mørk tid - også til voksne

Årets Refleksdag, en årlig kampagne af Børneulykkesfonden, der har til formål at sætte fokus på brugen af reflekser i den mørke tid.

Og en undersøgelse foretaget af YouGov for Codan viser, at danskerne er gode til at huske reflekser til børnene, men de voksne glemmer reflekser til sig selv. 

80 pct.  af danske forældre husker at give deres børn reflekser på, men kun 40 pct.  af danskerne over 18 år husker selv reflekserne, når de bevæger sig ud i trafikken, viser ny undersøgelse.

- Det er dårligt nyt for trafiksikkerheden, når man ser på, hvor stor en forskel reflekserne faktisk gør. Jeg er glad for, at langt størstedelen af danske børn har reflekser på i trafikken, men det er vigtigt, at forældrene er gode rollemodeller for deres børn og også selv husker reflekserne. De er ikke mindre vigtige, bare fordi du er blevet voksen, fortæller Henriette Madsen, generalsekretær hos Børneulykkesfonden.

Undersøgelsen peger på glemsomhed som den primære årsag til, at danskerne lader reflekserne blive derhjemme.

39 pct. svarer, at de simpelthen glemmer reflekserne, mens 15 pct.  svarer, at de ikke bruger reflekser, da de ikke oplever, at det øger trafiksikkerheden tilstrækkeligt. 

- Vi ved, at reflekserne gør en forskel for trafiksikkerheden. Bløde trafikanter med reflekser bliver synlige for bilister på en afstand på helt op til 140 meter, hvilket giver bilister 8 sekunder mere til at reagere ift. trafikanter uden reflekser, som først bliver synlige på en afstand af 25-30 meter,  siger Henriette Madsen.

Det er 10. år i træk, at Børneulykkesfonden holder Årets Refleksdag for at minde danskerne om vigtigheden af at bruge reflekser i den mørke tid.  Årets "Refleksstafet" slutter søndag på Frederiksberg. 


Seneste nyt

fra Nordjylland