Regeringen løber fra løfter til friskoler

Foto: Ivan Hansen

Nordjyske friskoler trætte af den ny regering, der alligevel ikke vil rulle nedskæringer i støtten til friskolerne tilbage. Det lovede man ellers før valget. Nu lukker en lille friskole i Mariagerfjord Kommune, blandt andet fordi der bliver skåret i statsstøtten.

Friskolen Lille Virgil i Oue mellem Hobro og Hadsund bliver nødt til at lukke til jul. Der går kun 22 elever på skolen.

- Faldende elevtal og dårlig økonomi er grunden til at vi lukker, siger Lille Virgils leder, Jørgen Fønss Bach, til TV2/NORD.

Den dårlige økonomi er blevet endnu dårligere efter den tidligere VK-regering - med en genopretningspakke - har skåret 60 mio. kroner over fire år i støtten til efter-, høj-, og friskoler.

- Bare næste år var der udsigt til, at vi skulle have 180.000 kroner mindre i støtte, siger Jørgen Fønss Bach.

Den tidligere undervisningsminister under VK-regeringen, folketingsmedlem Tina Nedergaard (Venstre), føler ikke noget medansvar for at Lille Virgil nu lukker.

- Jeg har ikke dårlig samvittighed. Jeg står fuldt og helt fast ved, at der skal spares, når nu det er krisetider, siger Tina Nedergaard (Venstre).

Da der så kom en ny regering, troede de både i Oue og på landets 255 andre friskoler, at nu lysner det. Men de er blevet slemt skuffede. Kun efterskolerne bliver tilgodeset i den finanslov, som for nyligt er blevet fremlagt. Besparelserne i støtten til friskolerne bliver ikke rullet tilbage.

- Det flertal, der er nu kan jo bare lave støtten om til friskolerne, men de er komplet ligeglade. De sagde én ting før valget og noget i dag, siger Tina Nedergaard (Venstre).

Måske er Lille Virgil bare den første af flere friskoler, der bukker under.

- Jeg er bange for at flere friskoler bliver nødt til at lukke, siger Jørgen Fønss Bach.

Friskolerne i Danmark fejrer i øvrigt 125-års jubilæum i dag.

Forsiden lige nu