LIGE NU:

Regeringen vil forbyde minkavl frem til 2022

Regeringen har tirsdag fremsat et lovforslag om, at minkavl skal være forbudt til og med den 31. december 2021. Lovforslaget sikrer også den erstatning, som minkavlerne lige nu ikke ved, om de kan få.

Fødevareminister Mogens Jensen ønsker et forbud mod minkhold frem til 2022. Det har han netop fremsat i et lovforslag.

Det skal være forbudt at ind- og udføre levende mink i Danmark, og det skal være forbudt at flytte mink mellem besætninger. 

Forbuddet gælder dog ikke minkhold i eksempelvis zoologiske haver eller privat minkhold, der dog maksimalt må bestå af fem mink.

Sikrer erstatning til minkavlerne

Mandag kom det frem, at regeringen ikke har haft lovhjemmel til at beordre aflivningen af alle mink i Danmark. Derfor har det ikke været muligt at give kompensation til minkavlerne, fordi der lovgivningsmæssigt har været tale om en opfordring.

Lovforslaget sikrer erstatning til alle dyr, der er anskaffet, før loven trådte i kraft. Erstatningen skal dække det, der svarer til dyrenes værdi og erstatning til driftstab.

Derudover må minkavleren pelse sine mink, hvis de er anskaffet, før loven trådte i kraft, og de ikke er omfattet af restriktioner. 

Afliver minkavleren sin besætning inden den 16. november, får minkavleren en bonus på 20 kroner for hver mink. Minkavlerne i de syv nedlukkede kommuner i Nordjylland kan derudover få 10 kroner for at aflive minkene inden den 9. november.

Regeringen havde håbet på at kunne lave en hastebehandling af lovforslaget. Det har et flertal af Folketinget dog modsat sig. Derfor skal lovforslaget nu igennem forhandlinger med Folketingets partier.