LIGE NU:

Regeringen vil kulegrave svigt i sexsager

Grove sexsager mod børn skal være fortid i Danmark. Det mener socialminister Karen Hækkerup (S), som nu vil iværksætte en grundig undersøgelse af området.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Regeringen langer ud efter politi og kommuner, som har svigtet, når børn udsættes for grove seksuelle overgreb i årevis.

- Der vælter ekstremt mange sager frem lige nu. Når misbrug kan stå på så længe, og når både kommunerne og politiet kan være i kontakt med barnet uden at opdage, hvad der sker, er vi nødt til at se systemet efter.

- Det er ikke acceptabelt, og det skal gøres bedre, siger hun til Jyllands-Posten.

Derfor nedsætter ministeren nu et hurtigtarbejdende ekspertudvalg, som skal diagnosticere problemerne og komme med forslag til løsninger.

I udvalget skal en skare af de dygtigste eksperter på området inden maj være klar med anbefalinger. De skal også se på, om der reelt er sket en stigning i antallet af sager, eller om der blot opdages flere.

- Desuden skal eksperterne rådgive mig om, hvorvidt der er grund til, at vi ændrer lovgivningen, siger Karen Hækkerup.

Desuden skal Ankestyrelsen gennemgå gamle sager om misbrugte børn for at finde ud af, hvem der bærer ansvaret i sager, hvor systemet har svigtet. De alvorligste sager fra de seneste fem år skal gennemanalyseres og krydstjekkes.

Hvis der er lighedspunkter i myndighedernes svigt, skal erfaringerne bruges til at undgå flere fejl fremover, lyder det fra socialministeren.
/ritzau/