Regioner skal forklare ventetider

Sundhedsstyrelsen beder regionerne forklare lange ventetider for kræftpatienter. Der er møde om sagen i næste uge.  

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, har arbejdet det meste af julen, efter at Kræftens Bekæmpelse har kritiseret de alt for lange ventelister for patienter med kræft i bugspytkirtlen, spiserøret og æggestokkene.
 
- Jeg ser på det med stor bekymring, og jeg har derfor indkaldt den såkaldte task force til et møde 6. januar. Sundhedsstyrelsens ærinde er at få en redegørelse fra regionerne, siger Else Smith.
 
Task force består af repræsentanter fra regionerne og staten, og Else Smith er formand for gruppen. I øjeblikket arbejdes der på højtryk i regionerne. De skal aflevere en status over ventelisterne og en redegørelse for, hvad de vil gøre ved problemet. Regionerne driver sygehusene, og det er regionerne, der laver aftaler med staten.
 
- Det er deres primære ansvar, siger Else Smith.

Kræftpakkerne sætter grænser for den fagligt begrundede ventetid. Formålet med pakkeforløbet er, at alle patienter skal opleve et veltilrettelagt forløb uden unødig ventetid.
 
Ud over kræftpakkerne er der fastlagt maksimale ventetider i loven. Her gælder, at patienten højst må vente i 14 dage på en operation efter diagnosen er stillet.
 
Kræftpakken for den meget farlige bugspytkirtelkræft fastlægger den maksimale ventetid på operation til syv dage efter diagnosen.
 
Ifølge ventetid.dk er den aktuelle ventetid 35 dage, og det er simpelthen ikke godt nok, mener direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Så lang er ventetiden for alvorlig kræft

Kræftens Bekæmpelse har netop offentliggjort en stor undersøgelse af 4300 kræftpatienters oplevelser i sundhedssystemet. Langt de fleste føler sig rigtig godt behandlet af læger og sygeplejersker. Men undersøgelsen viser, at halvdelen oplevede lange ventetider. Omkring 25 procent ventede helt op mod et halvt år, fra de mærkede symptomer, til behandlingen gik i gang.

Bugspytkirtelkræft: Cirka 900 nye tilfælde pr. år. Ventetid på op til 35 dage. Maksimal ventetid ifølge kræftpakken er syv dage.
 
Spiserørskræft: Cirka 400 nye tilfælde pr. år. Ventetid på operation op til 35 dage. Maksimal ventetid ifølge kræftpakken er syv dage.
 
Æggestokkræft: Cirka 575 nye tilfælde pr. år. Ventetid på operation er op til 21 dage. Maksimal ventetid ifølge kræftpakke seks dage.
 
Tempoet i behandlingen kan være afgørende for, om man kan tilbyde disse patienter en helbredende operation, eller om man kun kan holde sygdommen nede i en periode.
 
Kilde: Kræftens Bekæmpelse og venteinfo.dk./ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland