Regionsrådsformand: Kommuner bør droppe forsikring

 Regionsrådsformand: Kommuner bør droppe forsikring

Kommunerne burde holde sig fra at tilbyde de ansatte sundhedsforsikringer. Ellers er de med til at udhule det offentlige sundhedsvæsen, mener regionsrådsformand Ulla Astman.

Flere kommuner vælger nu at tilbyde sine ansatte sundhedsforsikringer, så de kan springe køen i det offentlige sygehusvæsen over. Ifølge Ugeskrift for Læger er mindst tre kommuner meget langt med tilbud om forsikring til de ansatte.

Bekymrende
Det er dybt bekymrende og med til at udhule det offentlige sundhedsvæsen, mener Ulla Astman (Soc.dem.), formand for regionernes sundhedsudvalg og regionsrådsformand i Region Nordjylland.

- Kommunerne skal tænke sig gevaldigt om, inden de tilbyder den slags fryns. Man opnår kun at flytte endnu flere ressourcer fra det offentlige over i det private. Vi får ikke flere læger og sygeplejersker på den måde. Tværtimod kan det betyde, at vi ikke kan varetage nogle opgaver på det niveau, som vi gerne skulle i det offentlige sundhedsvæsen, siger Ulla Astman til Ritzau.

Hun mener, kommunerne i stedet bør kigge på andre frynsemuligheder såsom tilskud til motion, pc-ordninger og ekstra efteruddannelse.

- Jeg undrer mig over, den manglende tiltro, der åbenbart er fra andre dele af den offentlige sektor. Det kan jeg ikke forstå. Og jeg kan slet ikke forstå det set i lyset af, at vi for mig at se har et rimeligt godt samarbejde mellem regioner og kommuner. Hvis det er noget, kommunerne vil til at gøre i stor udstrækning, gør det ikke samarbejdet nemmere, siger Ulla Astman.

Forsikringer presser det offentlige
I forvejen sætter det stadig stigende antal private sundhedsforsikringer det offentlige sundhedsvæsen under pres, mener Ulla Astman.

- I dag er der 700.000 - 800.000 private sundhedsforsikringer. Bliver der flere, står vi med et enormt problem. Det gør vi faktisk allerede i dag. Fordi forsikringer flytter personalet fra det offentlige til det private, og det bliver endnu sværere for os at leve op til garantier, løfter og kvalitetskrav i den offentlige sektor. Hvis den trend breder sig, så er det lige så stille begyndelsen til enden på et offentlige sundhedsvæsen, siger Ulla Astman.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland