01:28

Foto: Iben Hedemann

1 af 2

Rejsekortet kaput: Gratis omgang for passagerer

Tog- og buspassagerer kan fredag morgen hverken tjekke ind eller ud på deres rejsekort. Man regner med, at rejsekortet igen kan tages i brug klokken 15 fredag.

Rejsekortet er brudt sammen og passagerer på samtlige togstationer i landet kan ikke bruge deres Rejsekort. Det gælder også i mange af NT's busser her i Nordjylland. Man regner med, at passagerer igen kan benytte rejsekortet klokken 15 fredag.

- Man har været i gang med at opdatere Rejsekortet i nat, og de tog og busser, der har fået den nyeste opdatering er brudt ned, oplyser underdirektør i NT Nicolai Sørensen.

Det giver et mere broget billede hos NT end hos DSB hvor fejlen betyder et komplet stop for brug af Rejsekortet.

- Generelt vil vores kunder opleve, at Rejsekortet ikke virker, men vi siger til vores passagerer, at hvis ikke man kan checke ind, så skal man vise sit kort til chaufføren i bussen, og så skal man nok komme med, siger Nicolai Sørensen.

Hos DSB blev passagerer ramt af fejlen i første omgang anvist at købe en kontantbillet, så deres rejsehjemmel var i orden, men omkring klokken 08.45 ombestemte selskabet sig, og passagererne her, kan i lighed med de nordjyske buspassagerer nu også køre gratis med toget mens Rejsekort-systemet er nede.

FAKTA OM REJSEKORTET

Rejsekortet er Danmarks elektroniske billet til busser og tog og drives af Rejsekort A/S.

* Rejsekort A/S blev dannet i 2003 og er i dag ejet af Movia, DSB, NT, Metro, Sydtrafik og Midttrafik. Da kontrakten med leverandøren East-West Denmark blev indgået i 2005, var det planen, at rejsekortet skulle have været færdigudviklet og i drift i 2009.

* Rejsekort A/S har som ambition, at der årligt skal foretages 500-600 millioner rejser og foretages 1,5 milliarder transaktioner med kortet.

* Rejsekort A/S har en målsætning om, at to millioner kunder har et rejsekort.

* Rejsekortet har været ramt af en række børnesygdomme. Kortet skulle have erstattet klippekortet i hovedstadsområdet 1. juli 2013, men det er blevet udsat til 1. juni 2014 på grund af problemer med prissætningen af billetter.

* Ifølge fagbladet Ingeniøren løber den samlede pris for udviklingen og forsinkelsen af rejsekortet op i omkring to milliarder kroner. Alene DSB har brugt over en milliard kroner på at indføre og drive det blåhvide plastikkort.

Kilde: Rejsekort.dk.

/ritzau/