Rekordmange hjorte bliver påkørt på vejene

Rekordmange hjorte må i år lade livet for bilister. Det tyder tallene på hos Dyrenes Beskyttelse. Antallet af påkørte hjorte i Nordjylland er allerede markant højere end sidste år.

quote De kommer jo lige ud af det mørke ingenting, så det er svært at undgå dem.

Erik Hassing, assistancefaglig leder ved Falck.

- Jeg ser dyr hver dag, og flere gange i ugen må jeg bremse ned. Så jeg vidste godt, at der var dyr, men lige pludselig var de der bare.

Sådan fortæller Søren Bjørn fra Slettestrand om en morgen i oktober, hvor bilen blev totalskadet, fordi han påkørte to hjorte på vej på arbejde.

Og han er ikke den eneste. De seneste år har antallet af påkørte hjorte været stigende, viser tal fra Dyrenes Beskyttelse, og i år er ingen undtagelse. Allerede nu har Dyrenes Beskyttelse fået henvendelse om 7.920 påkørte hjorte, og det er en stigning på mere end 1.000 sammenlignet med samme tid sidste år.

Også her i Nordjylland er tallet stigende. Til og med september blev der i 2018 påkørt 1.219 hjorte. I år er tallet allerede 1.398.

Det er både på grund af en stor øgning af vildt i Danmark og en stigning i trafikken, at der er flere påkørsler, mener områdeformand for Dyrenes Beskyttelse, Torben Pihl.

Søren Bjørn fra Slettestrand fik sin bil totaltskadet, da han påkørte to hjorte på vej på arbejde.
Søren Bjørn fra Slettestrand fik sin bil totaltskadet, da han påkørte to hjorte på vej på arbejde.
Foto: Jesper Bo Winther

Ring 1812

Der kan være et stort mørketal i antallet af hjortepåkørsler i Danmark, da det ikke er alle, der ringer til Dyrenes Beskyttelse på 1812, når de har påkørt en hjort.

- Det er næsten altid en katastrofal udgang for hjorten, som bliver påkørt. En hjort vil gøre alt, hvad den kan for at slippe væk fra ulykkesstedet, og det er uanset, om det er et brækket ben eller indre kvæstelser. Hvis man ringer til 1812, vurderer de, hvad der skal gøres, forklarer Torben Pihl.

I de tilfælde, hvor hjorten er stukket af, sender man schweisshundefører ud for at opspore den skadede hjort og lave en nødaflivning, så dyret ikke lider.

 

Hvad gør man med en død hjort?

Hos Falck kan de godt mærke, at der år for år er blevet flere trafikdræbte hjorte, og redningstjenesten spår, at der ikke bliver færre kollisioner mellem dyr og biler.

- De kommer jo lige ud af det mørke ingenting, så det er svært at undgå dem, siger Erik Hassing, assistancefaglig leder ved Falck.

Det er især i kummefryserne hos Falck, at man mærker, at flere hjorte må lade livet i trafikken. For når dyrene langs landets landeveje er døde, er det Falck, der henter de døde dyr og fryser dem, til de kan blive destrueret.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther

Sænk farten

Søren Bjørn var rystet, da han havde påkørt to hjorte.

- Lige pludselig kom der bare seks til otte rådyr gennem læhegnet, hvor jeg så ramte to af dem, siger han.

Og for at flere ikke skal komme ud for samme oplevelse som Søren Bjørn, kører Dyrenes Beskyttelse lige nu en kampagnen "Pas på hjortene i trafikken". Der opfordres til, at man er ekstra opmærksom, og at man kører langsomt.

- Man kan hurtigere redde sig uden om situationen ved ikke at have for meget fart på, uddyber Torben Pihl.

Men selvom man kører langsomt, kan uheldet være ude. Ifølge Søren Bjørn selv var han opmærksom på speedometeret, den morgen han påkørte to hjorte.

- Der var tåget, så man var på passelig med farten, fortæller han.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther

Seneste nyt

fra Nordjylland