Rekordoptag på de videregående uddannelser

Næsten 70.000 ansøgere får tilbudt en plads på en videregående uddannelse. Dermed sætter optagelsen i år rekord. På de nordjyske videregående uddannelser er 7674 optaget – det er 350 flere end sidste år.

Fra klokken 00.01 i nat og frem vil der lande et tilbud om at starte på en videregående uddannelse hos i alt 69.526 ansøgere. Optagelsen sætter dermed i år rekord med 3086 flere optagne end det hidtidige rekordår 2016.

På de nordjyske videregående uddannelser er der optaget 7674 studerende, hvilket er 350 flere studerende end 2019.

Det markante optag glæder uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Jeg er glad for, at så mange har lyst til og får mulighed for at uddanne sig. Vi er på mange måder i en særlig tid på grund af coronavirus. Flere end tidligere har søgt ind på en uddannelse, og derfor er det meget positivt, at vi også har kunnet tilbyde flere en plads, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er tilfreds med, at flere vælger velfærdsuddannelserne.

Flere vælger velfærd-, it- og ingeniøruddannelser

På grund af covid-19 var det forventet, at flere ville søge ind på en videregående uddannelse i år. Derfor afsatte regeringen og alle Folketingets partier i juni penge til, at uddannelsesinstitutionerne kunne oprette 5000 ekstra studiepladser i 2020 og 2021, herunder 500 ekstra pladser på de vigtige velfærdsuddannelser. Det har givet pote allerede i år, hvor der blandt andet er optaget 510 flere end i 2019 på de fire store velfærdsuddannelser pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver.

I alt har mere end hver femte ansøger fået plads på netop en af de velfærdsuddannelser. Blandt andet er optaget på pædagoguddannelsen steget for første gang i fire år, mens optaget til sygeplejerske er steget for fjerde år i træk.

Også optaget på STEM-uddannelserne (Science, Technology, Engineering og Mathematics) er i år steget. Helt præcist med 1380 personer, hvilket svarer til en stigning på ni procent. 

Afviste ansøgere får ekstra vejledning

Cirka fire ud af fem ansøgere bliver i år optaget på deres 1. prioritet. Der er dog også ansøgere, der ikke har fået plads på de uddannelser, de har søgt om optagelse på. Det kan blandt andet skyldes, at de har søgt optagelse på kun én eller få uddannelser, hvor der er pladsbegrænsning.

I alt har 10.686 kvalificerede ansøgere ikke fået deres ønske om en studieplads opfyldt. Cirka halvdelen af disse har kun søgt ét uddannelsesudbud.

Som noget helt nyt denne sommer kan gruppen af afviste kvalificerede ansøgere imidlertid se frem til at blive kontaktet direkte i de kommende uger og blive tilbudt vejledning af Studievalg Danmark om deres muligheder. Der er nemlig fortsat ledige pladser mange steder.

- De fleste ansøgere får heldigvis plads på den uddannelse, de ønsker. Omvendt er der på nogle uddannelser ikke plads til alle. Det var den helt rigtige beslutning, at et enigt Folketing inden sommer besluttede at give penge til ekstra pladser. Havde vi ikke gjort det, måtte vi afvise endnu flere med kvalifikationerne i orden, siger Ane Halsboe-Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland