Rigspolitiet afviser frit lejde til ulovligt fyrværkeri
Foto: Thomas Gaardsmand / TV2 Nord
Politiet opfordrer til at indlevere ulovligt fyrværkeri. Men afviser at give frit lejde, og det vækker kritik.
Der vil ikke blive givet frit lejde til ulovligt fyrværkeri, lyder det fra Rigspolitiet.
Den udmelding kommer, efter at politiet har opfordret alle til at indlevere deres ulovlige fyrværkeri oven på de to ulykker med krysantemumbomber nytårsaften, hvor tre mænd døde.
- Udgangspunktet er, at ulovligt krudt er kriminelt og strafbart. Det vil det blive ved med at være, siger Thomas Kristensen kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet til Ritzau.
Han begrunder det blandt andet med, at frit lejde er en kompliceret proces, som kun anvendes under ekstraordinære omstændigheder.
- For eksempel brugte man frit lejde i forbindelse med bandekrigen, da man forsøgte at få fjernet nogle af skydevåbnene. Det er ikke noget, man bare lige gør med et fingerknips, siger han.
I Skjellerup ved Hobro mistede to mænd på 24 og 25 år livet, da de affyrede en krysantemumbombe. Samme slags bombe tog livet af en 37-årig mand i Assens ved Mariager.
Politiet opfordrede herefter alle til at aflevere deres ulovlige fyrværkeri, og straffen for ulovligt fyrværkeri er ifølge DR Nyheder en bøde på mindst et par tusinde kroner.
Men "en bøde på 2000 kroner vil afholde en masse mennesker fra at aflevere det til politiet", lyder kritikken fra direktør i Fyrværkeribrancheforeningen Karsten Nielsen.
- Det må være et spørgsmål om at få det fjernet fra folks private hjem frem for at udstede nogle bøder. Det er bedre, at man får det ulovlige fyrværkeri leveret tilbage til nogle sikre steder, siger han.
Samme toner lyder fra direktør i Aalborg Fyrværkerifabrik, Martin Sørensen.
- Alternativet er jo, at det både kan risikere at komme i affaldet, og at det bliver smidt alle mulige mærkelige steder, hvor det faktisk kan komme til at udgøre en risiko, siger han til DR P4 Nordjylland.
Men det er ikke nyt, at politiet støder på ulovlige krysantemumbomber nytårsaften, forklarer Thomas Kristensen.
- Det vil sige, at vi skulle gøre det til en fast ingrediens med frit lejde hvert eneste år, fordi det netop er et tilbagevendende problem. Det vil reelt være det samme som at gøre det straffrit, siger han.
Politiet har de seneste dage fundet flere krysantemumbomber henkastet i det fri, og de advarer folk om at nærme sig fyrværkeri, der ikke er affyret.
I stedet skal man kontakte politiet, som vil sende professionelle ud for at fjerne det.