Flere nordjyske kommuner overvejer at indføre robotstøvsugning hos de ældre borgere. Men ikke på deres egne kontorer. Foto: Jesper Lange

Robot hos de ældre, men ikke på rådhuset

Kommunerne vil gerne indføre robotstøvsugere i hjemmehjælpen. Men ikke hos dem selv.

Flere kommuner har prøvet at indføre robotstøvsugere i ældreplejen for at spare lønkroner til rengøringspersonale. Og det må de gerne har Ankestyrelsen slået fast.

Men kommunerne lader ikke robotterne feje for egen dør.

I alt har seks nordjyske kommuner ytret ønske om at skifte hjemmehjælperen ud med den selvkørende robot. Men når det gælder til deres egen rengøring er robotstøvsugeren ikke på vej ind.

Børsen skriver nemlig, at Mariagerfjord Kommune, som gerne vil indføre robotstøvsugere i kampen mod nullermændene, ikke vil have dem på deres egne kontorer. Og ingen andre nordjyske kommuner har indført robotstøvsugere på deres egne kontorer.

- Vi har en enkelt robotstøvsuger på prøve på rådhuset, men det er lidt af en udfordring. Den har problemer med dørtrin, og den sætter alarmen i gang, hvis den kører uden for åbningstiderne, siger teknisk serviceleder Jan Severinsen til Børsen.

Det er de samme problemer, der opstår ude hos de ældre, når robotstøvsugeren skal gøre rent. Og det er også grunden til at ingen nordjysk kommune har besluttet at robotstøvsugerne skal klare al rengøring hos de ældre. Endnu.

Men faktisk vurderer Kim Normann Andersen, at det er nemmere at gøre rent i de offentlige bygninger end i private hjem. Han er forfatter til en rapport om robotstøvsugning i den offentlige sektor.

- Robotstøvsugeren er ideel til kommunale fællesarealer med store gulvområder. Og her kan der hentes større besparelser end ved hjemmeplejen. Tænk på hvor mange kvadratmeter, der skal støvsuges i den offentlige sektor. Der skal spares flere hundrede rengøringsfolk, siger Kim Normann Andersen til Børsen.

Ældre Sagen er ligeledes bekymrede for at erstatte hjemmehjælpen med robotstøvsugere.

Du kan læse TV2/Nords artikel om Ankestyrelsens beslutning her.