Seneste nyt:

Rotteræs: Ubudne firbenede gæster?

Vil du undgå uønskede besøg fra blandt andet rotter i løbet af sommeren og efteråret, så er der ifølge ekspert god grund til at få gennemset husets installationer og holde et vågent øje med husets omgivelser.

Antallet af anmeldelser om rottebesøg i de danske hjem satte ny rekord i 2020. På trods af at de frostkolde perioder den foregående vinter forhåbentlig kan tage toppen af rotteplagen i år, så kan det alligevel være en god ide som boligejer at sikre sig mod de ubudne, lodne, uvelkomne gæster. Og det er nu, det skal du gøres, hvis du vil være sikker på at nå det.

- Lige nu er der rigeligt med mad til rotter og mus udenfor, men i takt med at temperaturerne begynder at falde, når sommeren går på hæld, vil især rotterne i stigende grad søge ind mod husene og varmen. Derfor er det nu, du som boligejer skal få tjekket, om dine installationer er i orden og klar til den næste rottesæson, siger Birger T. Christiansen, der er teknisk konsulent hos brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne og repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, i en pressemeddelelse.

Derfor anbefaler han, at man som boligejer i første omgang sørger for, at ens hus ikke bliver en åben invitation for rotter, mus og andre skadedyr.

- Du kan eksempelvis starte med at sikre, at nedfalden frugt fjernes, at der ikke smides madaffald på kompostbunken, og at dyrefoder ikke står tilgængeligt udenfor, forklarer Birger T. Christiansen.

Kostbare skader

Især rotter kan ud over de sundhedsskadelige effekter også skabe alvorlige problemer for husenes el- og vvs-installationer.

- Eksempelvis kan rotter ødelægge rørledninger, kloakrør, isolering og elinstallationer. Det sidste kan potentielt få installationerne til at kortslutte eller i værste fald udløse en brand, forklarer Birger T. Christiansen.

Han uddyber, at gnaves der hul på en vandledning, risikerer du, at vandet står og siver længe, før det bliver opdaget. På den måde kan det lille hul hurtigt udvikle sig til en stor skade, hvis det står til for længe.

Det anbefales at få monteret en rottespærre og få en rottefænger til at gå huset og dets omgivelser grundigt igennem, så man kan få kortlagt, hvor problemerne opstår. Det anbefaler brancheorganisationen, Tekniq Arbejdsgiverne.