01:16

To rumænere blev i dag dømt for over 100 indbrud. De fleste er blevet begået over en lang årrække i Nordjylland.

To rumænere er dømt for 106 og 70 indbrud, hvoraf langt de fleste er begået i Nordjylland. Foto: Joakim Brader

1 af 2

Rumænere dømt for over 100 indbrud og udvist for bestandigt

En lang efterforskning og DNA-spor førte politiet på sporet af to rumænere, som i årevis har forsynet sig med tyvekoster fra mere end 100 indbrud. Langt de fleste er begået i Nordjylland.

Siden 2009 har en 39-årig rumænsk stortyv huseret i Nordjylland og resten af Danmark, hvor han har tømt hus efter hus for let omsættelige tyvekoster som smykker, computere og sølvtøj.

I dag blev han dømt for ikke mindre end 106 indbrud, hvoraf omkring 70 er begået i makkerskab med en 33-årig rumæner. Indbruddene er foregået ved at underbore vinduer, hvorefter de har tømt huse og sommerhuse for værdigenstande. 

- Vi har aldrig set noget lignende, og der kommer til at gå lang tid, før vi kommer til at se noget i samme skala, siger anklager ved Nordjyllands Politi.

Den 39-årige blev idømt fire år og seks måneders fængsel, og den 33-årige fik fire års fængsel for indbrud af særlig grov beskaffenhed. 

Det var et mislykket butikstyveri i København sidste år, der førte politiet på sporet af tyvene. Den 39-årige blev efter tyveriforsøget taget med på politistationen og udtaget DNA og fingeraftryk. I hans rygsæk fandt man værktøj, der bliver brugt ved indbrud med underboring. 

Sporene ledte efterfølgende efterforskerne i retning af indbrud begået helt tilbage i 2009 i Nordjylland, og den 39-årige blev efterlyst international og fanget af rumænsk politi i august 2016 og sendt til afhøring i Danmark. Den 33-årige blev fanget i oktober 2016 og sendt til Danmark. 

Ved anholdelsen blev der også fundet tyvekoster, der stammede fra indbrud i Nordjylland. 

- Vi er meget tilfredse med, at efterforskningen har båret frugt og samarbejdet med rumænsk politi resulteret i to fængslinger, siger Emil Stenbygaard. 

Han betegner de to tyve som yderst professionelle.

- Indbruddene og underboringerne er foregået med almindeligt håndbor, så de har arbejdet lydløst og ubemærket - og selv folk, der var hjemme har ikke kunnet høre dem. 

Anklageren kan ikke redegøre for, hvor tyvekosterne er forsvundet hen. Men eftersom den ene tyv blev anholdt i Rumænien med nordjyske tyvekoster i sin bil, tyder noget på, at kosterne er transporteret ud af landet. 

- Vi er meget, meget tilfredse med at retten vælger at dømme de to. Det viser, at retssystemet virker, og at politiets formodning om, at indbruddene er begået af de samme gerningsmænd var rigtig, siger anklager Emil Stenbygaard om den opsigtsvækkende dom. 

Foruden de lange fængselsdomme blev begge mænd samtidigt udvist af Danmark for bestandigt. Begge ankede dommen, og de sidder nu varetægtsfænglet, inden deres sag skal prøves ved Landsretten.