LIGE NU:

Rundvisning for de søstærke

Hvis du er søstærk, kan du i morgen komme ombord på Danmarks største hav-forskningsskib. Skibet er ejet af DTU og hører til dagligt hjemme i Hirtshals.

Ved kajen i Hirtshals ligger et skib, som ved første øjekast ligner et skib som de fleste andre. Men et logo på skorstenen giver alligevel et hint om, hvad der egentlig foregår i skibets indre.

Dana, som skibet hedder, er Danmarks største havforskningsskib.

- Vi laver forskning indenfor det, der hedder akvatiske ressourcer. Det vil sige alt, hvad der lever i vandet, siger Karl-Johan Stæhr, der er specialkonsulent ved DTU Aqua.

Den forskning vil DTU gerne vise frem. Så i morgen, når der landet over er forskningens døgn, er der åbent skib ombord på Dana.

- Vi vil gerne vise, hvad man kan gøre med sådan et stort skib med hensyn til opmåling af fiskebestande, og hvordan vi bruger ekkolodder til at opmåle fiskebestande med, siger Karl-Johan Stæhr.

Og der er nok at vise frem og fortælle om på det knap 80 meter lange forskningsskib, der hvert år sejler togter i både danske og internationale farvande.

Oppe på den store kommandobro er det skipper Jesper Sandager, der udstikker kursen på et skib, som til dagligt har op mod 38 søfolk og forskere ombord.

- Det er to meget forskellige verdener, der mødes. Men det går faktisk supergodt. Det er meget interessant at møde mennesker, der er så dedikerede omkring det, de laver, siger Jesper Sandager.

Dana har fungeret som forskningsskib siden 1981 - og Karl-Johan Stæhr har været med næsten hele vejen.

- Jeg har været ansat i 32 år og sejlet med det her skib i 32 år. Jeg føler lidt, det er mit andet hjem - og derfor vil jeg forfærdeligt gerne vise frem, hvad vi laver, og hvad vi kan.