Rustne murbindere skyld i brist af facade
Det var på grund af rustne murbindere, at en del af facaden på en boligblok i Frederikshavn styrtede ned i forbindelse med stormen Egon.
Det var på grund af rustne murbindere, at en del af facaden på en boligblok i Frederikshavn styrtede ned.
Den efterfølgende inspektion har vist, at murbinderne, der holder formur og bagmur sammen, ser ud til at være gennemtærede. Det fortæller direktør for Frederikshavn Boligforening Kim Madsen til Ingeniøren.
- Vi har været oppe for at besigtige skaderne i dag, og på de murbindere, der er tilbage, kan vi se, at mange er tæret igennem.
Helt indtil 1984 blev varmforzinkede trådbindere brugt i dansk byggeri. Men nogle steder har de vist sig at tære igennem meget hurtigt. Derfor har både byggemyndigheder, Statens Byggeforskningsinstitut og praktikere fra Teknologisk Institut og Force gennem tiden opforRustne murbindere truer danske boligblokke i blæsevejr.
I løbet af weekenden inspicerede boligforeningen de øvrige bygninger i den ramte boligafdeling og fandt en gavl, hvor formuren tilsyneladende er ved at vælte ned. Den skal nu sikres, indtil man finder ud af, hvor omfattende skaderne på bygningen er, og hvordan de skal repareres.
Skaderne har overrasket Kim Madsen, der ikke har fundet noget kritisk ved en mindre tilstandsvurdering af bygningerne, der er foretaget tidligere.
Men rustne murbindere bør ikke overraske bygningsejere - især ikke de professionelle af slagsen. Det siger ingeniør Keld Egholm, som var med til at skrive en anvisning om undersøgelse af murbindere i 2005, da han var ansat på Teknologisk Institut til Ingeniøren.
- Der er en potentiel risiko i ejendomme opført før 1984, hvor man indførte et krav om, at murbindere skulle være rustfrie eller korrosionsbeskyttede på anden vis, fortæller han.
For ejendomme på tre etager eller derover blev kravet dog allerede indført i 1969. Det havde nemlig vist sig, at den fugt, der trænger ind igennem skalmuren, når det regner, kunne få binderne til at korrodere. Desuden blev der i perioden brugt salt til at frostsikre mørtlen, og det fremskynder korrosionen.
Brugen af murbindere af varmforsinket stål eller messing begyndte allerede i 1930'erne. Det betyder, at der formentlig står tusindvis af bygninger i Danmark, hvor murbinderne er så tærede, at skalmuren kan blive suget ud, når det blæser.
I efterkrigsårene blev der opført meget alment etageboligbyggeri, og derfor bør den almene boligsektor være særligt opmærksom på problematikken.
Risikoen fik i 2003 den daværende Erhvervs- og Boligstyrelse til at kontakte alle landets kommuner og de større bygherrer og bede dem om at undersøge deres bygninger fra perioden.
Men ifølge Keld Egholm er opfordringen ikke blevet fulgt, skriver Ingeniøren.
- Mit indtryk er, at der ikke er nogen, der går ud og undersøger deres bygninger, før ulykken sker. Man kan ikke fastslå bindernes tilstand uden at lave destruktive indgreb som at pille sten ud, og det er for dyrt.
Men det vil være utilgiveligt, hvis der sker en alvorlig ulykke, siger han, og understreger, at man bør undersøge bygningerne.
I Frederikshavn Boligforening vil man nu underkaste alle sine bygninger fra perioden en nærmere undersøgelse, lover Kim Madsen.
- Vi har en del byggerier fra den periode. Vi har været i gang med at undersøge dem, fordi facaderne kan være blevet utætte, men det her uheld giver anledning til, at vi også skal se på murbinderne.
Finder man korroderede murbindere, er det muligt at reparere muren ved at montere nye murbindere gennem formurens fuger, så reparationen ikke kan ses efterfølgende.